Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: Våra värderingar har utmanats

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

Årets riksmöte har öppnats. Riksmötet öppnades högtidligen i Finlandiahuset av president Sauli Niinistö. Presidenten fäste i talet praktiskt taget helt och hållet vikt vid migrationsproblemet. Problemet har vuxit sig så stort att de europeiska länderna inte kan hålla fast vid åtagandena i de internationella överenskommelserna.

- Hjälp ska ges endast till dem som är i verklig nöd, och EU ska skärpa kontrollen vid de yttre gränserna och försnabba avvisningsprocesserna.

Presidenten konstaterade att året som gått har inneburit stora förändringar och har medfört en hel del oväntade händelser.

Han sade också att den allmänna retoriken har skärpts på många plan, och att debatten varit hätsk. Alla möjliga människor har skällts ut - män, kvinnor, toleranta människor, intoleranta människor, poliser.

- Vi finländare har gett oss själva en ordentlig utskällning.

Presidenten oroade sig för de traditionella värderingarna.

- Nu skulle det vara dags för besinning.

Presidenten sade i sitt tal att det finns många ytterst svåra frågor på agendan i vår. Han koncentrerade sig på flyktingfrågan i sitt tal, och sade att gränsen börjar vara nådd gällande antalet flyktingar både i Finland och i Europa.

Han påtalade också dilemmat med att hitta en balans mellan nationell lagstiftning och internationella åtaganden. Vidare konstaterade han att det finns många nödställda - men han påpekade samtidigt att alla inte är i lika stor nöd.

- De som lider den största nöden måste få hjälp.

Niinistö sade sig också vara oroad över att vissa regeringar i Europa handlar på egen hand.

"Västliga värdesystem har utmanats"

- Europa, Finland och det västliga tankesättet och värdesystemet har utmanats, konstaterade Niinistö.

- Tidigare exporterade vi våra värderingar. Vi ansåg att de var överlägsna. Nu har det skett mycket som gjort att vi får börja fråga oss om vi ens själva kan hålla fast vid dem.

- Europa klarar inte av den okontrollerade folkvandringen längre till. Alla får lida om vi inte kan lösa problemet.

- Vi måste få slut på konflikter, till exempel kriget i Syrien, och det kräver internationellt samarbete. Man kan ändå inte räkna med att läget snabbt kommer att bli bättre.

Regeringens agenda nästa vecka

I kväll blir det konsert med Tapiolakören men efter det tar vardagen vid.

På tisdag nästa vecka presenterar statsminister Juha Sipilä regeringens agenda för våren och då har riksdagsledamöterna en möjlighet att debattera bland annat den ekonomiska politiken. Också förhandlingarna om det så kallade samhällsfördraget, vårdreformen och flyktingsituationen väntas komma upp.

Flera medborgarinitiativ landar i plenisalen under våren. Det första, som tas upp på torsdag nästa vecka, handlar om utvisning av utländska medborgare som begått brott. Veckan därpå behandlas ett initiativ om förbud mot så kallade nollavtal.