Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första landskapsvalet hålls hösten 2017 - SFP missnöjt med förslaget

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 15:20.
SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff
Bildtext SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.
Bild: Heidi Finnilä

Landskapsval borde ordnas i samband med kommunalvalet. Samtidigt borde man ta tillbaka beslutet att flytta kommunalvalet till våren. Det föreslår en arbetsgrupp bestående av partisekreterarna för riksdagspartierna.

Kommunalval och landskapsval skulle alltså ordnas samtidigt i oktober 2017. I landskapsvalet ska landskapsfullmäktige till de nya självstyrande områdena väljas.

- Landskaps- och kommunalvalen ska ordnas samtidigt från början. Det är det bästa alternativet för ett sådant system, säger Centerns partisekreterare Timo Laaninen.

SFP motsätter sig valflytt

SFP och de Gröna var inte eniga med resten av arbetsgruppen. SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff säger att val inte ska flyttas på lösa grunder, och varnar för en ”valförflyttningsfrenesi”.

- Först beslöt man att flytta kommunalvalet från hösten 2016 till våren 2017. Nu har vi inte ens hunnit hålla kommunalvalet innan somliga partier vill flytta valet ett halvt år framåt igen, säger Fredrik Guseff.

SFP anser att det är förhastat att besluta om att flytta valen före man med säkerhet vet att reformen med de nya landskapen blir av. SFP motsätter sig också att man man förlänger de nuvarande fullmäktigenas mandatperiod utan att veta ifall det finns en orsak till det.

Inget kommunalval våren 2017

I slutet av år 2014 kom beslut om att nästa kommunalval skulle hållas i april istället för oktober.

Motiveringarna var bland annat vädret och att om mandatperioden i kommunfullmäktige börjar i juni gör de nya ledamöterna själva upp budgeten för nästa år.

Partisekreterarna motiverar en flytt av valen till hösten 2017 med att lagstiftningen som behövs inte hinner bli klar så att valen hade kunnat hållas i april.

Diskussion om artikeln