Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lars Sund återvänder till Åbo Akademi som hedersdoktor

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 19:47.
Lars Sund är en av Vegas sommarpratare 2015
Bildtext Författaren Lars Sund kan snart även titulera sig hedersdoktor.

Den prisbelönte finlandssvenske författaren och tidigare ÅA-studenten Lars Sund blir hedersdoktor vid Åbo Akademi. Det är naturligtvis en väldigt trevlig känsla att gå omkring och känna att man är hedersdoktor, säger Sund.

Sund, som numera är bosatt i Sverige och kanske mest känd för den så kallade Siklaxtrilogin, uppskattar verkligen den här utmärkelsen.

- Det känns väldigt fint att bli hedersdoktor. Det är ju också mitt gamla universitet där jag studerade en gång i tiden. Jag känner mig väldigt glad och hedrad.

Motiveringen lyder som följer: Lars Sund promoveras till filosofie hedersdoktor som erkänsla för sin långa och framgångsrika författarkarriär i vilken han genom grundliga historiska efterforskningar har levandegjort finlandssvenskt, särskilt österbottniskt, liv.

- Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här motiveringen. Mitt uppsåt har ju varit att försöka fånga in och skildra just finlandssvensk historia och liv. I synnerhet Österbotten.

"Nu kanske självkänslan stärks en liten aning"

Sund debuterade 1974 och har varit fri författare sedan 1999.

- Kanske betyder ett sådant här erkännande också att det blir lite lättare att skriva. Som så många andra författare kämpar jag mot självkritiken och självförtroendet. Man står med sin text och undrar om den verkligen är värd någonting. När jag börjar med en ny bok känns det alltid som att börja från början, men nu kanske självkänslan stärks en liten aning tack vare det här. Och jag ser verkligen fram emot att komma till Åbo i maj.

Hedersdoktorerna promoveras i Åbo konserthus fredagen den 27 maj.

Bland de 14 hedersdoktorer som Åbo Akademi promoverar finns också den svenske författaren och journalisten Herman Lindqvist.

Lars Sund - en journalist som studerat vid Åbo Akademi

Lars Sund har en bakgrund inom journalistiken, som journalist vid Jakobstads tidning, Åbo Underrättelser och längst vid Upsala Nya Tidning.

Sund debuterade 1974 och har varit fri författare sedan 1999.

Hans mest kända verk är trilogin om den fiktiva österbottniska byn Siklax som inleds med boken Colorado Avenue 1991.

Sund studerade engelska, svenska och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi på 1970-talet. Romanen Vinterhamn (1983) handlar om den tidens studentliv i Åbo.

Diskussion om artikeln