Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas ekonomiminister avgår: "Jag vill inte agera täckmantel för öppen korruption"

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 17:10.
Aktivister på styltor och med långa armar protesterar mot korrupta parlamentariker utanför parlamentet i Kiev i oktober 2014
Bildtext Aktivister protesterar mot korrupta parlamentariker utanför parlamentet i Kiev i oktober 2014
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrainas ekonomiminister Aivaras Abromavičius avgår på grund av den fortsatta korruptionen. Enligt honom blockeras reformarbetet av den ukrainska regeringen.

- Mitt team och jag har ingen önskan att agera täckmantel för öppen korruption. Vi vill inte vara marionetter styrda av dem som vill kontrollera statens tillgångar enligt gammal modell, sade Abromavičius i ett uttalande till pressen.

Enligt honom har det ukrainska ekonomiministeriet kapats av korrupta intressegrupper. Han tillade att den ukrainska ledningen saknar politisk vilja till välbehövliga förändringar och lägger ständiga hinder i vägen för reformer.

Abromavičius pekade speciellt ut parlamentarikern Igor Kononenko som en av spindlarna i nätet. Kononenko är nära allierad med Ukrainas president, mångmiljonären Petro Porosjenko.

Handplockad för att få bukt med korruptionen

Litauern Abromavičius handplockades för uppdraget som ekonomiminister av den nya västvänliga ukrainska ledningen efter omvälvningen 2014.

Aivaras Abromavičius under på en presskonferens i Paris i mars 2015
Bildtext Aivaras Abromavičius under på en presskonferens i Paris i mars 2015
Bild: AFP / ERIC PIERMONT - LEHTIKUVA / AFP

Tanken var att han skulle bekämpa korruptionen och oligarkväldet i Ukraina. Han skulle locka utländska investerare till landet genom avreglering av den ukrainska ekonomin och privatisering av ett hundratal statliga bolag.

Också USA och EU har börjat tappa tålamodet med den långsamma reformtakten i landet. Tillsammans med Internationella Valutafonden hotar de att inte betala ut det tilltänkta nödlånet på 40 miljarder dollar till Ukraina.

Samtidigt som korruptionen tycks frodas precis som förr, har ilskan bland ukrainarna också vuxit.

Diskussion om artikeln