Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tio kändisar med finska rötter

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 17:57.
Leslie Mann, Jessica Lange, och Sam Sparro. Photoshoppad bild.
Bildtext Även Leslie Mann, Jessica Lange och Sam Sparro har finskt påbrå.
Bild: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International/Artfcf/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic/Christopher William Adach/Pressbild/Sam Sparro

Matt Damon, Pamela Anderson och Renée Zellweger. Vi finländare har en stark närvaro i nöjesindustrin i USA. Speciellt om man tittar på var folk har sina rötter. Kolla in vår lista på kändisar med finskt påbrå.

Helsingin Sanomat skriver om att Ted Cruz, den republikanska kandidaten som vann i delstaten Iowa i USA:s presidentval den här veckan, har en finsk fru. Heidi Cruz har sina rötter i Savolax.

Listan på kändisar med finska rötter slutar inte vid Heidi. Här kommer några kändisar till som härstammar från de tusen sjöarnas land!

Matt Damon

Matt Damon som Mark Watney i The Martian.
Bild: TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication.

En av de största filmstjärnorna i Hollywood är finländare. Matt har finska rötter från sin mammas sida, men hennes pappa ändrade familjens namn från Pajari till Paige.

Matt, eller pojken Pajari, är bland annat känd för filmerna The Martian, The Talented Mr. Ripley, Good Will Hunting och Oceans Twelve.

Jessica Lange

Jessica Lange.
Bild: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic/Alrofficial

Du känner Jessica för hennes skrämmande karaktärer i American Horror Story. Hon är en av USA:s mest hyllade skådespelare och har medverkat i film sedan 70-talet. Hon har två Oscars och flera Emmy- och Golden Globe-priser under bältet.

Jessica har finska rötter från sin mammas sida.

Maila Nurmi

Maila Nurmi.
Bildtext Maila Nurmis karaktär Vampira.
Bild: Public Domain/One Salient Oversight

Skräckdrottningen Maila var född år 1922 i Petsamo i Finland (idag är Petsamo en del av Ryssland). Hon skapade den notoriska karaktären Vampira som blev känd från kultfilmen Plan 9 From Outer Space. Karaktären inspirerade Disneys Maleficient.

Nurmi hade också ett eget Emmy-nominerat tv-program på 50-talet, The Vampira Show.


Pamela Anderson

Pamela Anderson.
Bild: Public Domain/PETA

Kanadensiska skådespelaren och modellen Pamela Andersons familj kommer från Saarijärvi! Baywatch-stjärnans farfars far hette Lyytikäinen i efternamn.

I juni 2007 överraskade Pamela oss när hon reste till Finland. Under hennes resa hann hon gå på en släktträff och uppträda på midsommarfestivalen Raumanmeren Juhannus.

Haddon Sundblom

Coca Colas reklam med julgubben.
Bildtext Haddon Sundbloms julgubbe.
Bild: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported/Husky

Ålänningen som skapade den amerikanska versionen av julgubben! Haddons pappa flyttade till USA från lilla Föglö på Åland. Haddon arbetade för Coca Cola på 1930-talet och det var han som skapade den lite feta julgubben i röda kläder som hela världen idag känner till.

Än en gång har julgubbens finskhet blivit verifierad!

David Lynch

David Lynch gör oss nyfikna
Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Finländare är lite konstiga, det känner alla till. Konstighet och kreativitet går hand i hand och vi kan alla vara överens om att utan sina finska rötter skulle David Lynch inte ha regisserat sina kultbelagda klassiker. Twin Peaks, Mulholland Drive och Inland Empire har skrämt och fascinerat många av oss i åratal.

Det är också i Davids fall som finska rötterna kommer från hans mammas sida. Familjen hette ursprungligen Sundholm.

Vanessa L. Williams

Vanessa L. Williams.
Bild: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported/Angela George

Vanessa är känd för sina roller i tv-serierna Ugly Betty och Desperate Housewives. Dessutom var hon den första afroamerikanska Miss USA. Hon blev krönt 1984.

Hon är också en känd musiker och hennes hitar är bland annat Save The Best For Last och Färger i en vind från filmen Pocahontas. Efter ett DNA-test fick hon veta att hon är 12 procent finsk. Go Vanessa!

Mark Hoppus

Bild: Daniel Reinhardt / EPA / All Over Press

De flesta av oss som är födda före 2000-talet kommer ihåg Blink 182 och deras största låt All The Small Things. De flesta av oss var också kära i någon av killarna.

Mark, som är basspelaren i bandet, har finska rötter. Hyvä Mark!


Leslie Mann

Bildtext Leslie Mann och Judd Apatow.
Bild: Paul Zinken

Amerikanska skådespelaren Leslie Mann är känd för sina roller i 40-Year Old Virgin, This Is 40 och The Other Woman. Tidningen Elle valde henne till Hollywoods komedidrottning år 2012.

Leslie har också finska rötter från mammas sida. Familjen hette Räsänen i efternamn.

Sam Sparro

Sam Sparro.
Bild: Pressbild/Sam Sparro.

Alla kändisar med finska rötter kommer inte från Nordamerika! Sam Sparro, som har en finsk mamma, är nämligen från Australien. Den Grammy-nominerade sångaren är mest känd för låten Black And Gold.

Framgång (och snygghet) är vardag i familjen Sparrow. Sams pappa har skrivit musik för Star Trek, och Sams mamma, Suvi Lukkarinen, blev krönt Miss Finland år 1976.


Andra utländska kändisar med finska rötter

Renée Zellweger, skådespelare

Joey Pollari, skådespelare

Jean M. Auel, författare

Wally Wood, serietecknare

George Gaynes, skådespelare

Christine Lahti, skådespelare

Timothy Kopra, astronaut

Vincent Kartheiser, skådespelare

Jorma Kaukonen, musiker

Jennifer Tilly, skådespelare

David Mustaine, musiker

Mark Webber, skådespelare

Diskussion om artikeln