Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleppo nära att belägras av regimstyrkor

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 21:41.
Amnesty anklagar Ryssland för att ha dödats hundraals civila. En far bär sin skadade son utanför ett sjukhus i Aleppo
Bildtext Tiotals civila per dygn uppges ha dödats i bombningarna i Aleppo sen regimens offensiv började i måndags.
Bild: EPA/MAYSUN RE CROP

Syriens näst största stad Aleppo hotas av belägring efter en snabb framryckning. De rebellkontrollerade områdena är nästan helt avskurna av regimstyrkor. Läget hotar nu att utvecklas till en humanitär katastrof och skjuta fredsförhandlingarna i Genève i sank, före de ens har börjat.

Regimstyrkorna är nu efter att en ny storoffensiv norr om Aleppo inleddes i måndags mycket nära att skära av vägarna in till de rebellkontrollerade delarna av staden.

Offensiven har kantats av intensiva ryska bombningar. Enligt flera nyhetsbyråer har flera hundra räder i dygnet utförts kring och i Aleppo.

– Det här är vad Ryssland och regimen har lämnat efter sig. De säger att det finns terrorister från IS här men här finns bara civila, vanligt folk. IS är många kilometer härifrån. Men det här är vad regimen och Ryssland lämnar efter sig, säger en äldre man bland sitt och grannarnas sönderbombade hus i östra Aleppo till nyhetsbyrån Reuters.

Tiotals civila har dödats i bombningarna de senaste dygnen, säger en medlem i de frivilliga räddningsgrupper som kriget har gett upphov till, de så kallade Vita hjälmarna, till nyhetsbyrån Reuters.

– I Guds namn säger jag att det var som om de hade blivit vansinniga i måndags, efter några små förluster till jihadisterna. Men de tog inte ut sin galenskap på jihadisterna eller ens på Fria syriska armén. De tog ut det på civilbefolkningen som är hjälplös och inte bär skulden för något av det här, utan bara är här för att de kan skyddas av Fria syriska armén.

Medlemmar i  Fria syriska armén i staden Homs i februari 2013
Bildtext Rebellerna i Fria syriska armén uppges förbereda sig på belägring. Ammunition och förstärkningar har förts in medan vägen ännu är öppen.
Bild: EPA/Jan-Niklas Kniewel

Rebellerna drivs tillbaka

Före måndagens storoffensiv var fronterna kring Aleppo länge så gott som orörliga.

Sen Ryssland inledde sina bombningar i Syrien har ändå regimen lyckats tränga undan rebeller på flera andra fronter.

Efter framgångar i al-Assad-regimens hemort och starkaste fästen i provinsen Latakia, har siktet nu riktats mot Aleppo.

Regimens styrkor har med hjälp av de ryska bombningarna, iranska soldater och Hizbollah-krigare lyckats skära ett djupt veck i rebellernas ställningar norr om staden.

Regimen ska nu ha nått tre kilometer från den sista vägen in i Aleppo. Då den är avskuren är staden belägrad.

Miljonstad i ruiner

Bildtext Största delen av befolkningen har flytt undan den fyra år långa kampen om Aleppo men hundratusentals invånare tros vara kvar i staden.
Bild: EPA/MAYSUN

På fyra år har staden förvandlats från landets största stad till ruiner. Tusentals mänskor har dödats och ovärderliga kulturskatter har förstörts.

Det är oklart exakt hur många civila som fortfarande finns kvar i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo, men de uppskattas vara hundratusentals som nu hotas av vad som befaras bli en långvarig belägring.

Rebellstyrkorna, både FSA och jihadisterna i al-Nusra-fronten, uppges ha fört in både förstärkningar och ammunition för att kunna fortsätta strida också om de omringas.

Det hjälper ändå inte invånarna. Utöver de dagliga bombningarna och striderna, befaras de redan av någon månads belägring lida också av svält.

Genève-förhandlingarna hotade

FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura, omgiven av journalister under Syriensamtalen i Genève 31.1.2016
Bildtext Om fredsförhandlingarna misslyckas en tredje gång är hoppet förlorat, sa FN-sändebudet Staffan de Mistura.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Samtidigt hotar striderna också att skjuta de bräckliga syriska fredsförhandlingarna i Genève i sank.

FN-sändebudet Staffan de Mistura meddelade på onsdagskvällen att förhandlingarna tar paus till den 25 februari.

Han försäkrade att samtalen inte misslyckats, men att det krävs mer arbete. Han efterlyste omedelbar hjälp av stormakterna USA och Ryssland.

Diskussion om artikeln