Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Stillahavsländer undertecknade handelsavtal

Från 2016
Uppdaterad 04.02.2016 07:08.
Delegater poserar efter att TPP-avtalet undertecknats.
Bildtext Delegater poserar efter att TPP-avtalet undertecknats.
Bild: EPA/PETER MEECHAM / HANDOUT

USA och elva andra Stillahavsländer i Asien och Sydamerika har undertecknat ett brett men omstritt frihandelsavtal.

Det så kallade TPP-avtalet river hinder för handel och investeringar länderna emellan.

Ländernas sammanlagda bruttonationalprodukt motsvarar 40 procent av världsekonomin. Förespråkarna tror att avtalet ska få igång den globala tillväxten.

- Vårt mål är att öka det gemensamma välståndet, skapa arbetstillfällen och att främja en hållbar ekonomisk utveckling i alla våra länder, sade ministrar från de tolv TPP-länderna i ett gemensamt uttalande.

Obama: Bra för USA

USA:s president Barack Obama har välkomnat undertecknandet och säger att TPP ger USA ett försprång i förhållande till Kina som inte hör till TPP-länderna.

- TPP ger USA, och inte länder som Kina, möjligheten att skriva trafikreglerna för det tjugoförsta århundradet, vilket är viktigt i synnerhet i i en så dynamisk region som Asien och Stillahavsländerna, sade Obama.

Oro för jobben

I flera länder har fackförbund protesterat mot avtalet eftersom det befaras leda till att fler arbetsplatser flyttas till länder med billigare arbetskraft.

Motståndare till avtalet har kritiserat förhandlingarna om TPP för hemlighetsmakeri och har befarat att tillgången på förmånliga mediciner kommer att minska. En annan omstridd fråga är de multinationella företagens rätt att dra länder inför rätta om företagen anser att deras vinster har drabbats av lagar eller politiska beslut i ett land.

Ländernas parlament måste inom loppet av två år ratificera avtalet för att det ska träda i kraft. Kravet är att minst sex länder vars BNP utgör 85 procent av de tolv TPP-ländernas bruttonationalprodukt ratificerar det. Det innebär att både USA och Japan måste ratificera avtalet.

De länder som omfattas av avtalet är USA, Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam.

Diskussion om artikeln