Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleppo varnas för blodbad då fredsförhandlingarna avbröts

Från 2016
FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura, omgiven av journalister under Syriensamtalen i Genève 31.1.2016
Bildtext Förhandlingarna har inte misslyckats men är i farozonen om de inte kan fortsätta efter pausen, menade FN-sändebudet Staffan de Mistura.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Parterna i kriget i Syrien anklagar varandra för att ha saboterat fredsförhandlingarna. Efter att igår ha skurit av vägarna in i storstaden Aleppo rapporteras regimen ha fällt flygblad där invånarna varnas för ett blodbad.

Den syriska regimen rapporteras igår kväll ha skurit av de sista vägarna in till storstaden Aleppo i efter en storoffensiv.

Efter bara några dagars intensiva strider har regimen nu lyckats skära rebellernas förbindelser till krigarna inne i staden i norra Syrien.

Bara några timmar senare meddelades att fredsförhandlingarna i Genève avbryts på grund av bristande resultat under de förberedande samtalen.

– Det här är varken ett misslyckande eller slutet på förhandlingarna. Varför? För att båda parterna kom - och visade att de är intresserade av en politisk lösning, sade Staffan de Mistura i natt efter att han hade meddelat att fredsförhandlingarna avbryts,

Fortsättning osäkert

Han uppmanade alla länder som har en roll att spela i konflikten att göra allt för att förhandlingarna ska kunna återupptas den 25 februari.

De Mistura sade att det inte är oväntat att förhandlingarna är svåra efter fem års blodigt krig.

Han tillade ändå att samtalen i Genève bara fortsätter som planerat om de verkar kunna ha någon betydelse för vad som sker i Syrien.

– Sedan dag ett har jag sagt att jag inte är beredd att föra samtal bara för samtalens skull - och i det har jag FN:s generalsekreterares fulla stöd, sade de Mistura.

Anklagelser och hot

Om samtalen fortsätter som planerat är nu omöjligt att säga. Båda parterna anklagar varandra för att läget är som det är.

Oppositionens talesman Riad Hijab menade att regimen har förhalat förhandlingarna genom att inte lyssna på oppositionens krav.

Oppositionen hade krävt ett slut på angrepp mot civila och att humanitär hjälp ska kunna föras in till belägrade områden före förhandlingar kan sätta i gång.

– Oppositionens delegation lämnar nu Genève i morgon. Och vi kommer inte att återvända om läget i Syrien inte förändras, sa Hijab.

Regimen anklagade i sin tur de länder som har stött oppositionen för att ligga bakom vad de kallade misslyckandet i Genève.

– De som bär det egentliga ansvaret för det här misslyckandet är saudierna, turkarna och Qatar. Det är de som egentligen håller i trådarna och kontrollerar den här gruppen, sade Syriens FN-ambassadör och chefsförhandlare Bashar al-Jafari och syftade på oppositionens och rebellernas gemensamma förhandlingsdelegation.

Den verkliga orsaken bakom avbrottet tros ändå vara att ingen vill förhandla medan läget i Aleppo så dramatiskt kan ändra på balansen i förhandlingarna.

Varnar för blodbad

Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo.
Bildtext Rebellerna inne i Aleppo rapporteras ha försökt förbereda sig på en lång belägring, men oron för civila är stor.
Bild: EPA/MAYSUN

Efter att regimen i går kväll skar av vägen mellan rebellernas ställningar norr om storstaden Aleppo och de rebellkontrollerade delarna av staden rapporteras hårda bombningar av staden ha fortsatt.

Flygangreppen rapporteras ha krävt flera hundra civila offer de senaste dygnen, men värre tros vara på kommande.

Regimen rapporteras ha fällt flygblad över staden som varnar invånarna för ett blodbad om de inte driver ut rebellerna.

Kriget kommer snart att vara slut, står det i flygbladet riktat till stadens invånare, och det skulle då vara tragiskt om era familjer dödas och era hus jämnas med marken.

Rebellerna i den Fria syriska armén och jihadistiska al-Nusra-fronten uppges ha skickat in förstärkningar och ammunition till staden så länge det var möjligt, för att kunna motstå en längre belägring.

Om en lång belägring av Aleppo ändå blir ett faktum befaras livsmedlen inne i staden snabbt ta slut, vilket tros kunna leda till svältliknande förhållanden om bara någon månad.