Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Assange olovligen frihetsberövad

Från 2016
Uppdaterad 04.02.2016 16:49.
Julian Assange och den amerikanska politikern Jesse Jacksom den 21 augusti 2015.
Bildtext Julian Assange och den amerikanska politikern Jesse Jacksom den 21 augusti 2015.
Bild: EPA/YUI MOK

Brittiska BBC uppger att en FN-utredning har kommit fram till att Wikileaks-grundaren Julian Assange är olovligen frihetsberövad. Det svenska utrikesministeriet bekräftar uppgifterna.

FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden ger därmed Assange rätt och menar att Sveriges och Storbritanniens hantering av hans fall inte har varit korrekt.

Assange sade tidigare att han är redo att lämna Ecuadors ambassad i London i morgon och bli gripen av brittisk polis om FN kommer fram till att Storbritannien och Sverige inte behandlat honom lagstridigt.

Assange sade sig förutsätta att alla försök att gripa honom upphör om FN stöder honom i den här frågan. Uttalandet har lagts ut på Wikileaks Twitterkonto.

Enligt premiärminister David Camerons talesman anser Storbritannien ändå inte att arbetsgruppens uttalande är juridiskt bindande. Assange kommer därför att gripas om han lämnar ambassaden, uppger talesmannen.

Arbetsgruppens rapport skulle egentligen publiceras på fredagen men BBC hade tagit del av uppgifterna redan under torsdagen.

Assange flydde till Ecuadors ambassad i i London i juni 2012 för att undvika att bli utlämnad till Sverige där han misstänks för sexualbrott som begåtts 2010.

Assange befarar att Sverige kommer att utlämna honom vidare till USA där han skulle ställas till svars för avslöjanden som Wikileaks har gjort.

Diskussion om artikeln