Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konstsamfundet säljer Forumkvarteret

Från 2016
Uppdaterad 06.02.2016 11:26.
Mannerheimvägen i Helsingfors 7.1.2016 kl. 8.50.
Bild: Yle/Petter West

Delar av Forumkvarteret, med Konstsamfundet som största ägare, säljs till fastighetsinvesteringsbolaget Sponda.

Forum fastighets Ab säljer alla aktier i Mercator - som äger sex fastigheter i Forumkvarteret - till Sponda. Affären omfattar bland annat Mannerheimvägen 14, 18 och 20. På Mannerheimvägen 18 finns Hufvudstadsbladets redaktion.

Det handlar om en hyresyta på cirka 77 000 kvadratmeter som omfattar såväl kontors- som butikslokaler. De tidigare ägarna vill möjliggöra en stabil framtida avkastning.

- Det är viktigt att ägna sig åt riskspridning och vi har haft lite för många ägg i samma korg. För att kunna sköta vår uppgift och stöda konst, kultur och utbildning så måste vi se till att vi hela tiden har ett ordentligt inflöde av pengar, säger Konstsamfundets styrelseordförande Christoffer Taxell.

Den skuldfria köpeskillingen är cirka 576 miljoner euro och Sponda betalar affären kontant. Affären beräknas slutföras inom februari 2016.

I fastighetsbolaget Sponda är Konstsamfundet tillsammans med sina partner, i huvudsak andra ideella samfund, genom bolaget Oy PALSK Ab i dag största ägare. Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh är också ordförande i Sponda.

- På det sättet är det inte frågan om någon dramatik. Vi kommer att placera pengarna så klokt som möjligt så att de ger oss bra avkastning, så att vi kan fullgöra det uppdrag vi fått av Amos Anderson, säger Taxell.

Affären omfattar inte Georgsgatan 27 där Amos Andersons museum finns. Konstsamfundet har inlösningsrätt till Mannerheimvägen 18 ifall Sponda i framtiden skulle sälja fastigheten.

Diskussion om artikeln