Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkare varnar: Dopningsmedel kan skada testiklarna

Från 2016
Underlivet på manlig marmorstaty
Bild: Yle/iStock

Förbjudna preparat som tas för att effektivera träning och öka muskelmassan kan leda till svåra problem för testiklar och testosteronnivåer. Många unga män känner inte till riskerna och därför behövs det bättre information, säger specialläkaren Saara Metso vid Tammerfors universitetscentralsjukhus.

Metso är endokrinolog, alltså specialiserad på hur hormoner påverkar kroppen och hur hormoner bildas.

Kroppen justerar hormonnivåerna

Det som många män inte känner till är att testosteronbalansen lätt rubbas.

Hypofysen reglerar testiklarnas testosteronproduktion och kroppen strävar efter att bibehålla en normal nivå av testosteron i kroppen. Dopningsmedel tillför kroppen extra testosteron och då kan kroppen reagera genom att minska sin egen produktion av testosteron.

- Många tror att man kan höja sin testosteronnivå, men det är ofta så att ett plus ett inte är två - det kan vara ett. Kroppen justerar själv sin hormonbalans, säger Metso.

För lite testosteron ger biverkningar

När kroppens eget system för att reglera hormonbalansen har rubbats kan konsekvensen vara att produktionen av testosteron förblir låg också efter att man slutat använda dopningsmedel.

Det kan ta veckor eller flera månader innan testosteronnivån är normal igen. Testiklarna fungerar inte som de ska, vilket leder till att sexlusten minskar och spermierna är av sämre kvalitet. Många lider också av svaghet och nedstämdhet.

Risker också vid korta experiment

Risken för testosteronstörningar ökar ju mera och ju längre man använder förbjudna preparat, men också ett mera kortvarigt experimenterande med anabola steroider eller andra preparat kan leda till allvarliga hormonproblem, varnar Metso.

Saara Metso hoppas att skolorna eller armén kunde ta på sig ansvaret att varna unga för riskerna. Bäst skulle det vara att informera pojkar då de är i åldern 15 till 18, menar hon.

- Det är vanligt att unga pojkar och män använder sig av dopningsmedel också i samband med vanlig gymträning, säger Metso.

Också kosttillskott kan innebära risk

Samtidigt som allt flera medvetet konsumerar förbjudna preparat är det också många som omedvetet utsätter sig för risker.

- Många som tränar använder kosttillskott och de kan innehålla orenheter, som anabola steroider.

Diskussion om artikeln