Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Destilleri ett steg närmare gin och akvavit från Fiskars

Från 2016
Uppdaterad 04.02.2016 19:00.
Lokala örter som kan användas i drycker
Bildtext Både privatpersoner och banker är med och finansierar det nya destilleriet.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det nya destilleriet i Fiskars vänder sig nu till allmänheten och först sedan till banker för att finansiera den nya spritfabriken. Oberoende varifrån kapitalet kommer är det troligt att man kan dricka västnyländsk gin och akvavit i framtiden.

För tillfället jobbar Ägräs Distillery på att samla in kapital via gräsrotsfinansiering.

Målet är att samla in 198 000 euro av privatpersoner. För tillfället har bolaget Ägräs Distillery lyckats samla nästan 75 000 euro via sajten Invesdor.

Bankerna tror på spritfabriken

Insamlingen från allmänheten pågår ännu i en dryg vecka, men även om summan inte uppnås tänker Ägräs Distillery fortsätta bygga upp destilleriet.

- Två banker har redan gett löfte om lån utgående från tilltänkta volymer, säger Susanna Kankare, en av grundarna av Ägräs.

Susanna Kankare och Jari Leinonen vill skapa ett destilleri i Fiskars
Bildtext Susanna Kankare och Jari Leinonen tänker använda lokala örter som krydda.
Bild: Yle/Monica Slotte

Företaget har stark tro och menar att det går vidare oberoende hur finansieringen går.

- Vi har redan beställt maskinerna, så vi tänker köra igång oberoende hur det går, säger Susanna Kankare.

Flyt för små destillerier

En av de andra grundarna är Jari Leinonen som driver ölbryggeriet Rekolan Panimo i Fiskars. Han säger att andra destillerier i Finland fungerar som en drivkraft.

- Det finns ett bra driv bland finländska destillerier just nu. Marknaden kommer att växa, säger Leinonen och nämner destillerierna Kyrö Distillery och Helsinki Distilling.

Se ett inslag om destilleriet (på finska):

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Uutiset Uusimaa: Yle Uutiset Uusimaa 03-02-2016 klo 18-22 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Artikeln korrigerad 4.2 kl. 18.53: Ett förtydligande om att Ägräs vänder sig först till allmänheten och först sedan tar bolaget eventuellt banklån. Enligt tidigare formulering kunde man tolka att bolaget vänder sig både till gräsrotsfinansiering och banker samtidigt.