Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Garnbombningen på Strömsö blev en succé

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Strömsö inslag: Virkinstallation på Strömsö - Spela upp på Arenan

Över 1100 blommor och blad fick vi in av mer än 90 personer efter vårt upprop på Facebook och Instagram. Det resulterade i en virkningsinstallation på sju trädstammar i Strömsös trädgård.

Programmet där vi sammanställer konstverket finns tillgängligt på adressen arenan.yle.fi. Vill du se det direkt klickar du bara här
Responsen och mottagandet på detta sociala medier experiment där vi ville göra tv tillsammans med publiken och med publikens eget hantverk i fokus har varit enorm och långt över förväntan. Vi är otroligt tacksamma för den generositet och det intresse som projektet väckt. Bidragen kom från hela Finland, inklusive Åland plus Sverige och deltagarna har varit i varierande åldrar från lågstadieelever och uppåt. Du kan läsa mer om starten, deltagarna och se de enskilda bidragen i den här artikeln Garnbombning på Strömsö.

Inspirationen till det här projektet kommer från USA, och då speciellt Stephen Duneier alias The Yarnbomber med instagramkontot @yarnbombs. Vi sände ut Yles USA korrespondent Christian Vuojärvi för att träffa honom och intervjun kan ses i programmet.

Syjunta
Bildtext Syjuntan på Strömsö
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Tillsammans med handarbetsentusiasterna Ann-Sofie Finne, Maria Sundstedt, Jenni Roth, Tina Storsjö och Liselott Nyström tog vi oss an bidragen och förvandlade allas delar till en färgsprakande helhet. Vi började med att färgsortera alla bidrag för att sedan virka och sy ihop blommorna och bladen till rektangulära helheter. Vi mätte trädens omkrets och anpassade bredden på blomsternäten efter dem. De träd som förgrenade sig mätte vi ut max längderna innan förgrening och gjorde skilda delar till förgreningarna. Till sist sydde vi fast de minsta blommorna ovanpå näten och likaså blad för att ge mer tredimensionalitet.

virkade blommor
Bildtext Blommorna virkades ihop till nät.
Bild: Yle/Lee Esselström

Utomhus hjälptes vi åt att spänna näten runt stammarna och sy ihop långsidorna med grova stygn. Många hade skickat in stora lösa blommor och girlanger så de fick hänga fritt i träden nära den stam som hade blommor i samma färg.

Det här var ett fantastiskt roligt projekt och vi är så tacksamma för varje bidrag, stort som litet. Hoppas vi får göra mer tv tillsammans med er igen!

garnbombare
Bildtext Gänget som gjorde installationen
Bild: Yle/Monica Storm
Virkgraffiti
Bildtext Blommande träd med virkgraffiti
Bild: Yle/Lee Esselström
Virkgraffiti
Bildtext Träden i dagsljus
Bild: Yle/Lee Esselström

Virkningsinstallationen finns på Strömsö till den 6.3.2016 varefter den tas ner och återanvänds till ett nytt konstverk inomhus. Det går bra att komma hit och titta på den när ni vill! Gör gärna det, ta en selfie eller gruppbild och använd #påströmsö så samlar vi bilder på oss tillsammans med verket vi gjort tillsammans.

Vill du virka en blomma och göra något liknande hemma hos dig? Här hittar du anvisningar till hur man kan virka en blomma.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln