Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

5 snabba svar av Radiodoktorn

Från 2016
Uppdaterad 05.02.2016 08:59.
Thyroxin- och Jodix-burkar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Jessica Edén

Frågor om sköldkörtelsjukdomar dominerade Radiodoktorn den här veckan. Endokrinologen Otto Knutar fick svara på rekordmånga frågor om både medicinering och symptom.

Sköldkörtelssjukdomar som kan innebära funktionsstörningar, knölar eller struma, var ämnet som endokrinologen Otto Knutar fick mest frågor om i Radiodoktorn. Här följer Knutars svar på de fem mest vanligt förekommande frågorna.

1. Jag har symptom på underfunktion i sköldkörteln. Bland annat känner jag mig väldig trött. Men blodproven är normala. Kan jag ändå lida av hyptotyreos?

- TSH och T4V är de viktigaste blodproven man tar för att upptäcka en sköldkörtelsjukdom. Om de proven är normala så kan du utesluta att du lider av underproduktion. Symptomen kan bero på andra sjukdomar. Trötthet kan också vara ett normalfenomen.

2. Min diagnos är hypotyreos. Jag äter Thyroxin men det hjälper inte mig. Hur kan man få ytterligare hjälp?

- Man har utfört studier med människor som lider av underfunktion i sköldkörteln. Genom dem har man konstaterat att ungefär 5-10 procent av patienterna inte mår bra trots att de har en optimal T4-hormonbehandling, det vill säga Thyroxin.

Mår man inte bra så finna det skäl att ta upp det här till diskussion med läkaren eftersom andra sjukdomar kan ligga bakom symptomen, till exempel brist på binjurehormon eller överfunktion i bisköldkörteln.

3. Varför skriver inte läkare ut T3-hormon? Jag mår så mycket bättre sedan jag började äta Liothyronin.

- Det finns T3-hormon som bland annat är framställda från döda grisars sköldkörtlar. Omkring 1000 patienter deltagit i har fram patienterna har inte själv vetat om de får vanligt T4-hormon eller en kombination av T4- och T3-hormon. Av studien kunde man inte konstatera att patienterna upplevde någon skillnad beroende på vilka mediciner de fick.

Det fanns vissa som föredrog kombinationsbehandlingen men det fanns också de som föredrog den vanliga T4-hormonbehandlingen.

Endokrinologen Otto Knutar.
Bildtext Otto Knutar.
Bild: Yle.

4. Varför har jag så svårt att gå ner i vikt? Beror det på att jag har hypotyreos?

- Så länge medicindosen är lämplig är det inte svårare för en människa med underfunktion att gå ner i vikt än någon annan. Men att gå ner i vikt är inte lätt för någon.

Man kan be om hjälp från hälsocentralen och deras näringsterapeut för att få tips och råd om viktminskning.

5. Tycker du att en person som lider av hypotyreos ska ta kosttillskott?

- Nej, det behöver man inte. Men D-vitamin kan vara bra att ta under vinten.

Radiodoktorn: Sköldkörtelsjukdomar, diabetes och fetma

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln