Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Europeiska investeringsbanken beviljar Finland jättelån

Från 2016
Jan Vapaavuori, biträdande chefdirektör vid Europeiska investeringsbanken
Bildtext Jan Vapaavuori, biträdande chefdirektör vid Europeiska investeringsbanken
Bild: Lehtikuva

Europeiska investeringsbanken EIB stödde ifjol finländska projekt med en lånesumma på över 1,6 miljarder euro. Tidigare år har summan rört sig kring en miljard euro.

Bankens biträdande chefdirektör Jan Vapaavuori säger att Finland är i speciellt behov av stöd på grund av sin svaga ekonomiska situation.

Flygplatsbolaget Finavia beviljades på torsdagen ett långfristigt lån på 230 miljoner lån för att utvidga Helsingfors-Vanda flygplats.

- Det här är ett mycket typiskt objekt, säger Vapaavuori.

Dystert för Finland

Han konstaterar att Finlands situation ser lika illa ut från Luxemburg sett som från Finland.

- Tillväxtprognoserna för i år är de näst sämsta i Europa, efter Grekland. Då är Europeiska investeringsbankens uppgift att stöda de länder som klarar sig extra dåligt, säger Vapaavuori.

Vapaavuori besöker Helsingfors för att informera om investeringsbankens verksamhet.

Han påminner om att investeringsbanken är världens största internationella finansieringsinstitution, som ifjol beviljade olika företag och projekt lån på över 84 miljarder euro. Värlsbanken kommer långt efter.

Vapaavuori konstaterar vidare att den europeiska ekonomin lider brist på investeringar; det allmänna förtroendet för ekonomin och viljan att ta risker har fått ta hårda smällar de senaste åren.

Diskussion om artikeln