Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Att integreras bara med hjälp av idrott räcker inte"

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 08:37.
Tomislav Krstevski
Bild: Yle

När Tomislav Krstevski var 15 år gammal kom han till Finland som invandrare från Makedonien. Idag jobbar han som handledare på Röda Korset, men han är också tränare för futsallaget Ruutupaidat i Vasa som kämpar för att behålla sin plats i futsalligan.

Ligalaget Ruutpaidat ligger för tillfället sist i tabellen. Leder gör Ilves FS från Tammerfors. Men med sex matcher kvar har Ruutupaidat ännu chans att klättra i tabellen och på så sätt få kvala för att hålla sig kvar i ligan.

Om laget inte tar sig upp från jumboplatsen, faller de direkt till divison 1. Trots att målsättningen är att hålla sig kvar i ligan, är Ruutupaidat så mycket mer än bara ett futsallag, det är en gemenskap.
- Jag skulle inte byta till något annat lag hur skit vi än är, skrattar Krstevski

Ruutupaidat
Bild: Yle

Vet hur det är att var flykting i Finland

När Krstevski var 15 år kom han som invandrare till Finland från Makedonien. Han integrerades smidigt i samhället tack vare släktingar och fotboll. Krstevski har spelat fotboll i bl.a Vasa IFK, VPS och FC Kiisto, men i futsal har det alltid bara funnits ett lag, Ruutupaidat.

Idag jobbar Krstevski som handledare för Röda Korset, var han i huvudsak hjälper asylsökande att integreras i samhället. Ofta talar man om att man lättare integreras via idrotten, men Krstevski håller inte helt med.
- Det räcker inte, hela samhället och familjen måste jobba för att det ska lyckas.

Programmet är inte längre tillgängligt

I Sportmagasinet hör du Krstevskis historia om hur han upplevde första tiden i Finland, hans tankar om Ruutupaidat och flyktingfrågor.

Diskussion om artikeln