Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stjärnglans, terrorhot och filmfest

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 08:37.
Meryl Streep och Clive Owen i Berlin.
Bild: EPA/Jens Kalaene

Meryl Streep och George Clooney, bröderna Coen och Michael Moore, Spike Lee och Emma Thompson och många fler. När en av världens största filmfestivaler kör igång på torsdagen i Berlin är raden av stjärngäster som vanligt lång, och bakom knuten väntar också ovanligt många finländska namn. Men i år talas det också terrorhot, även om man försöker undvika det.
Tomas Jansson rapporterar från filmfestivalen Berlinale.

När Berlinale föddes, var det på ett amerikanskt initiativ. VästBerlin kämpade för att hitta sig själv där staden låg inringad av den östtyska republiken, och en officerare från den då ännu existerande amerikanska militärsektorn slängde fram idén om en filmfestival.

Sagt och gjort. Sommaren 1951 var det dags, med Alfred Hitchcocks Rebecca som öppningsfilm.

Filmregissörbröderna Coen.
Bildtext Regissörbröderna Joel och Ethan Coen
Bild: © Universal Pictures

Just det här med öppningsfilm är alltid något som testar festivalens dagsform. I år lär det bli godkänt, då bröderna Ethan och Joel Coen (Fargo, No Country for Old Men) står bakom galaöppningen med nya Hail, Caesar! (Finlandspremiär i början av mars).

Det här ska vara ett slags hommage till Hollywoods gyllene era på 1950-talet. Det är glamour och udda figurer – som en av skådespelarna George Clooney konstaterat: ”jag har spelat många urdumma figurer i Coen-filmer, men den här är nog den dummaste”. Eller Tilda Swinton som spelar två enäggstvillingar, som dessutom är blodigt konkurrerande skvallerjournalister.

Men i centrum står Josh Brolins fixare, mannen som alltid kallas in när det uppstår problem – och nu är det extra mycket när Clooneys filmstjärnefigur har kidnappats inför inspelningarna av det bibliska 50-talseposet Hail, Caesar!

Skruvad komedi lär utlovas.

Flyktingtragedin ges plats

När festivalen föddes, var det i en tid efter andra världskriget då miljoner tyskar fortfarande var på flykt eller krigstraumatiserade, och inom Berlinaleorganisationen poängterar man gärna att festivalen från start har reagerat på och engagerat sig i samhälleliga frågor. Berlinale har ofta kallats för den mest politiska av världens stora filmfestivaler, och regissörsnamn som iranska Jafar Panahi (Finlandsbekanta Taxi Teheran) har gärna använt just den festivalen som sin premiärarena.

Festivalaffischer på stan.
Bild: EPA/Michael Kappeler

I år ger Berlinale den överallt så akuta flyktingfrågan gott om utrymme, inte minst för att många har tagit sig just hit. Enligt officiella källor kom 79.034 flyktingar till Berlin under 2015, långt mer än dubbelt så många som kom till Finland. Så finns här många filmer med flyktingfrågan / krigstragedier som tema, det samlas in pengar och ordnas aktiviteter för flyktingar - som att grupper av unga får gå på ungdomsfilm.

Stjärnglans

Det som lockar stora rubriker i medierna är ändå namnen på storstjärnorna som kommer till Berlin.

George Clooney i filmen Hail Caesar.
Bildtext George Clooney i Hail Caesar!
Bild: Universal Pictures.

Redan i juryn sitter namn som Meryl Streep och Clive Owen som är med om att dela ut de stora festivalpriserna, men också raden av stjärnskådisgäster är lång. Senare idag (torsdag) intar George Clooney den röda mattan, bland andra stjärnor som är på väg kan nämnas Kirsten Dunst, Tilda Swinton, Julianne Moore, Emma Thompson, Mikael Persbrandt, Colin Firth, Hugh Laurie, osv osv.

Också en bunt spännande regissörer kommer.

Spike Lee (Do the Right Thing, Summer of Sam) bojkottar Oscarsgalan, men kommer till Berlin med sin senaste film Chi-raq: en modern version av Aristophanes antika grekiska drama Lysistrate där ett blodigt gängkrig ska stoppas av en grupp kvinnor. Begreppet Chi-raq kommer förresten från hiphop-slang, och syftar på USAs mord-huvudstad Chicago.

I dokumentaristen Michael Moores (Bowling for Colombine, Fahrenheit 9/11) nya Where to Invade Next reser han runt världen i typisk amerikansk erövrarstil, men den här gången ska han inte plundra olja utan idéer som han kan ta med sig hem för att lösa olika sociala problem i USA – och på den vägen besöker han också Finland.

Terrorrazzia för en vecka sedan

I fjol arrangerades Berlinale inte långt efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, och då slog festivalchefen Dieter Kosslick bestämt fast att det inte skulle påverka arrangemangen.

I år är Berlin sannolikt mer på sin vakt. Bara för en dryg vecka sedan gjordes ett stort tillslag mot något som kallades för ett planerat terrordåd kring Checkpoint Charlie.

Officiellt talar man inte högt om några terrorhot, och det skulle förvåna om de skulle inverka på Berlins vardag. Några begränsningar i hängandet kring den berömda röda mattan har det inte heller talats om, däremot verkar det uppenbart att publiken inte kan gå omkring med större väskor på festivalområdet. Redan nu har mediefolket informerats om att man inte skall bära med sig någonting onödigt till bioföreställningarna.

Det Berlinale förstås vill undvika är att känslan av folkfest ska gå förlorad. Festivalen är känd för att vara en uttrycklig publikfest, det är möjligt för en vanlig filmälskare att få en glimt av stjärnorna, och jakten på biljetter är enorm. Helsingforsfestivalen Kärlek&Anarki kan stoltsera med dryga 61.000 sålda biljetter som rekord, i Berlin når man över 330.000!

Danmark och Sverige, men inte mycket Finland

Nordisk film brukar kunna hitta framskjutna positioner under Berlinalefestivalen, så också i år.

Thomas Vinterberg (Festen, Submarino, Jakten) deltar i den mediemässigt överlägset mest bevakade Tävlingsserien med Kollektivet, en film som löst baserar sig på Vinterbergs egna barndomsminnen från en 70-talsuppväxt i ett kollektiv.

Pernilla Augusts (Svinalängorna) Hjalmar Söderberg-filmatisering Den allvarsamma leken får sin världsurpremiär i Berlin i den prestigefyllda Berlinale Special-serien, ett helt halvår innan den planerade nordiska biopremiären.

Också nordiska skådisstjärnor är på väg. Som Trine Dyrholm, eller Mikael Persbrandt. Senast han var här med en film var det som dyster rockstjärna, nu är det som SS-officer i filmatiseringen av Hans Falladas roman Ensam i Berlin, där spelar han mot bla Emma Thompson och Daniel Brühl. Den filmen är en av få som redan har ett finländskt premiärdatum, i september.

Birn, Korpela, Taanila, och Tom of Finland

För Finlands del finns det inte mycket att tala om. Med undantag av bröderna Kaurismäki brukar finsk film sällan få någon synlig position i Berlin, Elmer Bäcks huvudroll i en tävlingsfilm i fjol får betecknas som ett undantag.

Lika mycket uppmärksamhet som Elmer fick i fjol lär ingen finländare få i år, men det finns ändå en del att se fram emot. Laura Birn är med i den internationella produktionen The Ones Below som får sin Europapremiär, och Tommi Korpela gör huvudrollen i den tysk/finska samproduktionen Deadweight där miljön är stora båtar och stora hav. Och så har Mika Taanila fått plats i indiekategorin Forum med sin nya film Mannerlaatta - en film som har gjorts helt utan kamera, och som får sin Finlandspremiär på Kiasma-museet i slutet av mars

Dessutom försöker man få uppmärksamhet för en ny film om Tom of Finland, som ska regisseras av Dome Karukoski och enligt planerna få sin premiär i februari nästa år.

På söndagen kommer filmens skådespelarnamn att offentliggöras i Berlin, och det gör man under en stort uppslagen presskonferens på ett lyxhotell mitt i festivalvimlet.

Endast två kvinnliga regissörer i tävlingsserien

Berlinale inleds ikväll med galaföreställning av bröderna Coens film. Efter det stjäls medieuppmärksamheten av de sammanlagt 23 filmerna i tävlingsserien, som portioneras ut i jämn takt under festivaldagarna.

Filmfestivalens huvudarena.
Bildtext Festivalens huvudarena Berlinale Palast.
Bild: Jan Windszus

Att bara två av de filmerna är regisserade av kvinnor, har redan nu väckt en del uppmärksamhet. Återstår att se om Meryl Streep kommer att kommentera det på något sätt när tävlingsjuryn håller sin första presskonferens senare idag.

Festivalen pågår fram till söndag nästa vecka. Festivalens prisstatyetter delas ut sent på lördagen – i fjol tog Jafar Panahi hem huvudpriset med sin film Taxi och Charlotte Rampling fick priset för bästa skådespelerska för sin också i Finland kritikerhyllade roll i filmen 45 years.

Berlinalesiffror

Över en halv miljon biobesök, 336.000 sålda biljetter (2015).
Över 16.000 ackrediterade gäster från 128 länder (2015).
3.760 journalister från 82 länder (2015).
434 filmer, varav 187 får sin världsurpremiär i Berlin. Dessutom omkring 600 filmer som visas för branschfolk inom ramen för European Film Market, som hör till filmindustrins viktigaste internationella mötespunkter.
23 miljoner euro i budget.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln