När knark blir konst
Oscar Hagen och Beni Köhler har gjort ett personligt porträtt av Österbotten. Det består av fotografier, videor och berättelser. Och temat? Det är droger.
Utställningen Dysterbotten är ett personligt porträtt av Österbotten. Oscar Hagen och Beni Köhler blandar egna erfarenheter med berättelser de samlat in från andra droganvändare i Österbotten. De tycker det finns ett behov av att prata mer om droger, så att motståndarna och förespråkarna skulle förstå varandra lite bättre.
Okunskap leder till utstötthet
Oscar säger att okunskapen om droger gör att folk lätt kan bli utstötta, speciellt i ett mindre samhälle.
- Ofta söker man sig till knark om man är utstött från förr, så det blir på något sätt en dubbel problematik, och så blir man mer och mer utstött ju mer man knarkar, säger han.
Han säger att synen på droger också kan göra att man inte vågar söka hjälp eftersom man ses som en kriminell på grund av sina val.
- Man pratar om den mörka sidan, och missbruk, och diskussionen går ofta ganska snabbt dit. Det är något som inte stämmer. Alla som använder illegala droger använder dem inte i ett missbrukande syfte, säger Beni.
Oscar och Beni vill inte göra skillnad på olika droger i sin utställning. Svaga, starka eller någon annan kategori - det spelar ingen roll.
- Vi vill inte separera på substanser. Det handlar mer om att du har rätt att välja vad du gör med din egen kropp och ditt eget liv, så länge du inte skadar andra, säger Beni.
Handlar om kommunikationssvårigheter
Beni säger att det finns folk som använder droger på samma sätt som folk med ett sunt alkoholbruk dricker alkohol. Skillnaden ligger ändå i lagstiftningen. Knark är olagligt medan alkohol är lagligt. Tematiken att bli stämplad som kriminell, kommer från att det är brottligt. Varför är det då ett problem?
- Det dramatiseras för mycket, och det lägger människor i två olika fack. Det blir kommunikationssvårigheter, säger Oscar.
Han jämför det med flyktingfrågan.
- Hela Finland blir uppdelat i för och emot, och det gör det bara ännu svårare att utvecklas som land. Där är det samma problem med droger, att de som använder droger vet vad det handlar om och de andra vet ingenting. Jag tycker det är synd att vi inte kan jobba tillsammans på något sätt, säger han.
Folk vill prata om det
Oscar och Beni har samlat in berättelser om droganvändning i Österbotten, och de ställer ut historierna i bild- och videoform. Det var inte så svårt att få folk att ställa upp.
- Folk vill prata om det. Det känns som att det finns ett behov för många att få prata om det, säger Oscar.
Oscar är trött på att drogerna lyfts upp som något stort och farligt i medierna, samtidigt som vi har en ganska vild alkoholkultur. Han tycker att det sällan moraliseras över exempelvis galna gulnäbbsintagningar, medan droganvändare ofta hamnar i blåsväder.
- Det är intressant att det ska vara så dramatiskt när vi ändå super som fan i Finland, säger Oscar.
För Oscars del har drogerna funnits länge i hans liv.
- Sedan jag var tonåring har det alltid funnits i bilden, så för mig har det aldrig varit så dramatiskt, säger han.
Droger finns överallt i Österbotten
Utställningen handlar om en sida av Österbotten som enligt Beni och Oscar ofta faller i skymundan. De säger att droger ändå är väldigt vanligt i landskapet.
- Nog finns det på varje ort, om vi säger så, säger Beni.
- Minkfarmare, laestadianer … det har brett ut sig jättemycket och det märktes speciellt en ökning där vid 2009 – 2010 någon gång, säger Oscar.
Ni har haft ett långt förhållande med droger, har de inte haft några negativa följder?
- Med facit i hand skulle jag nog ha valt att börja röka cannabis efter att jag fyllde 18, eller blev mer vuxen. Jag rökte lite för mycket när jag var ung. Sociala situationer kunde bli lite svåra för mig, säger Oscar.
Oscar berättar att han undvek vissa människor eftersom han var rädd att de skulle få reda på vad han gjorde.
- Och när man röker mycket, och känner så, så kan det lätt bli att man snöar in sig på konstigheter, säger han.
Oscar tycker att ingen under 18 ska prova på droger. Inte alkohol heller.
- Man ska låta hjärnan utvecklas först, och sedan fundera på vad man vill göra, säger han.
Inte rädda för polisen
Utställningen handlar om droger, och visar i princip upp droganvändning både i bilder, videor och intervjuer. Varken Oscar eller Beni är ändå rädda för att få besök av polisen.
- Jag har gjort en del artiklar om marijuanaodling, som publicerats i tidningar, men ingen har någonsin frågat mig om det. Det har väckt förvånansvärt lite uppmärksamhet. Så välkommen på besök bara, säger Beni.
- Och utställningen är ju inget brott, vi bara pratar om det, säger Oscar.