Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerpåverkare: Väyrynen ute efter ”dubbelt medborgarskap”

Från 2016
Uppdaterad 05.02.2016 18:36.
Centerns flaggor.
Bild: Ingemo Lindroos.

Tidigare chefredaktören för Maaseudun tulevaisuus, centerpartisten Lauri Kontro blev överraskad av Paavo Väyrynens utspel att grunda ett eget parti. Trots beskedet är det oklart om Väyrynen tänker lämna Centern.

Paavo Väyrynen uttrycker sig inte glasklart i sin blogg där han behandlar utspelet om ett nytt parti.

- Det är lite oklart. Jag fick den uppfattningen att han söker någon form av ”dubbelt medborgarskap”, alltså att han skulle kunna verka både i Centern och i sitt eget parti, men jag tror det kommer att bli svårt att ordna, säger Lauri Kontro.

Kontro tror inte att det är ideologiska skillnader mellan Centern och Paavo Väyrynen som ledde till uppbrottet.

Det är inte ideologi, det är maktpolitik.

- Det är frågan om maktpolitik. Väyrynen hade velat bli minister, men Juha Sipilä tog inte med honom i regeringen och efter det har Väyrynen kritiserat regeringens linje mycket hårt.

I medborgarinitiativet mot euron fick Väyrynen över 50 000 underskrifter. Men frågan är om han kan räkna med stöd för det nya partiet från dessa undertecknare.

- Det finns ett utbrett missnöje med euron både bland folket och också bland ekonomerna. Men om missnöjet realiseras i riksdagsval och presidentval är en helt annan fråga som jag inte vågar gissa. Jag tror att Paavo Väyrynen tänker att han kan få röster både från centern och från sannfinländarna och dessutom från andra partier och grupper, säger Lauri Kontro.

Hur reagerar riksdagsledamöterna på Paavo Väyrynens planer? Se Li Andersson (VF), Carl Haglund (SFP), Juhana Vartiainen (Saml) och Katri Kulmuni (C) diskutera i Obs debatt!

Nyhetsvideor: Paavo Väyrynens partiplaner väcker debatt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln