Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sockerbetsodlarna och Sucros i luven på varandra

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sockerbeta.
Bildtext Det råder olika åsikt om priset på sockerbetor kommer att gå upp eller ner.
Bild: Yle/Maria Wasström

Sockerbetsodlarna och Sucros har råkat i luven på varandra angående priset på sockerbetor.

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK är överraskade hur Sucros har hanterat saken.

Sucros äger Finlands enda sockerfabrik som finns i Säkylä.

Armbrytning om priset

Sucros har enligt MTK ensidigt meddelat odlarna att man inte vill förhandla om sockerbetspriset för nästa sommar. Enligt förbundets uppgifter kräver Sucros att totalpriset på sockerbetor ska ligga under fjolårets nivå för att de ens ska inleda kontraktsförhandlingar med odlarna.

MTK anser att det Sucros håller på med är orättvist. Enligt odlarna försöker Sucros på det här viset dra ner priset samtidigt som världsmarknadspriset på socker förväntas stiga till följd av dåliga skördeutsikter.

- Priset påverkas mestadels av det dåliga väder som Brasilien, Indien och Thailand har haft, säger sockerbetsutskottets ordförande Pekka Myllymäki vid MTK. Dessutom beräknas efterfrågan på socker vara större än utbudet 2016-2017 vilket stöder våra beräkningar att priset kommer att stiga.

Sucros ser inget fel i förfarandet

Sucros hoppas att jord- och skogsbruksministeriet ska utnämna en förlikningsman för att medla i tvisten. Företaget godtar inte de beräkningar MTK har presenterat och anser inte att de försöker försämra odlarnas situation och frånta dem sitt levebröd.

- Priset på socker har sjunkit om man jämför med ifjol, säger Sucros verkställande direktö Matti Sipilä. Dessutom har detaljhandelns livsmedelsrea sänkt sockrets konsumentpriser ytterligare och vi ser inte att en prishöjning skulle vara i sikte.

Enligt Sipilä har prissänkningarna inverkat på Sucros lönsamhet och företagets betalningsförmåga.

Sockerbetorna odlas i sydväst

Sockerbetsodlingen sker mestadels i Egentliga Finland, Satakunta och Tavastland. Sucros har de senaste åren febrilt sökt nya kontraktssodlare för att ersätta de sockerbetsodlare som väljer att sluta.

Målet är att inom de närmaste åren öka produktionen vid fabriken i Säkylä från dagens 81 miljoner kilogram socker till över hundra miljoner kilogram i året.

Diskussion om artikeln