Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjösättningsrekord på Nautor i sommar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Nautors nya 54 fots segelbåt
Bildtext Nautors nya 54 fots segelbåt.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det blir sjösättningsrekord på Nautor i sommar. Mindre segelbåtar runt 50 fot tillverkas nu på löpande band i Kållby och varvet har nyanställt 12 personer och omsättningen ökar.

Bodil Svartsjö, en av Nautors 248 anställda, kommer med en kärra mellan hallarna på Nautors varv i Kållby. 36 år har hon jobbat för varvet och gjort det mesta.

- De brukar säga att man ska byta jobb efter fem år men det glömde jag bort. Här ska jag vara tills jag inte behöver jobba mer.

Inte en dag har jag varit på dåligt humör då jag gått till jobbet, beskriver Svartsjö stämningen på varvet. Samtidigt passar hon på att ge försäljningschef Marcus Jungell skjuts på kärran en bit.

Marcus Jungell åker snåskjuts med trotjänaren Bodil Svartsjö
Bildtext Försäljningschef Marcus Jungell åker snåskjuts med trotjänaren Bodil Svartsjö.
Bild: YLE/Patrik Enlund

I Kållby har Nautor renoverat utrymmen för den senaste satsningen, "små" segelbåtar. Med det avses båtar runt 50 fot. Båtarna fyller ut orderstocken och ger sysselsättning mellan de stora projekten på över 100 fot som byggs i Jakobstad.

Kolfiber racers

I en av hallarna byggs just nu däckspluggen till en 54 fots segelbåt. Den liknar ingenting man är van vid att ska komma från Nautor.

Ralf Brännbacka som sett det mesta säger att, ser du, negativ för och hela språnglinjen är negativ. Aldrig tidigare har Nautor byggt något liknande.

- Jag tycker inte det liknar en Swan, men jag är ju lite konservativ.

Brännbacka vet vad han talar om. Den första juni 1970 fick han anställning som 16-årig modellsnickare. I dag har robotar tagit över det jobbet, det blir bara ytputs kvar att göra.

- Det har varit jätteintressanta år och inte stannar man kvar om man inte trivs. Far och farfar byggde träbåtar, nu fortsätter Ralf traditionen, men det är kolfiber och robotar som gäller i dag.

Trotjänare sen 1970, Ralf Brännbacka
Bildtext Trotjänare sen 1970, Ralf Brännbacka.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Humöret på topp

Just nu är det drag under galoscherna och humöret är på topp, säger personalchef Kjell Fellman. Nautor har nyanställt 12 personer och det är mycket tack vare satsningen på mindre segelbåtar i Kållby.

Club Swan 50 är i produktion och 5 båtar är sålda. Två 54 fots skrov står i en annan hall, två till är på kommande, och så förstås den udda segelbåten med negativt språng.

På varvet i Jakobstad bygger Nautor en flushdäckad 60 fotare, en ny modell på 90 fot och tre stycken 115 fots segelbåtar.

Lägg till refit, alltså uppgraderingar av några äldre stora båtar som kunder fört till varvet, och jobb finns så det räcker.

- Det blir sjösättningsrekord i år, säger Fellman.

Försäljningschef Marcus Jungell är nöjd också om han säger marknadsläget är utmanande. På mässan i Dusseldorf mötte de nya modellerna stort intresse och förhandlingar är igång med flera kunder.

Kjell Björklund, Kjell Fellman och Marcus Jungell
Bildtext Kjell Björklund, Kjell Fellman och Marcus Jungell.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Nautor 50 år

I år firar Nautor 50 års jubileum. Det kommer att firas med personalen i Österbotten, genom en regatta i Åbo och dit väntas cirka 100 Swanbåtar. Huvudfesten blir i Port Cervo på Sardinien. Där samlas årligen Swanägare till regatta.

För några år sedan köpte Nautor in den första segelbåten som tillverkades på varvet, Tarantella. Den kommer att föras till Swanregattan i Porto Cervo och med följer också de anställda som byggde båten.

De är pensionärer i dag men som hobby finslipar och putsar de Tarantella inför färden.

Båten och "gubbarna" får på regattan representera äkta österbottniskt hantverkskunnande som överlevt ett halvt sekel.

Båtar ger 1 500 jobb

I dag uppskattar man att båtbranschen ger cirka 1 500 jobb i Österbotten och i Finland har flaggskeppen genom åren varit Nautor och Baltic Yachts.

Under de goda åren i början på 2000-talet var Nautor uppe i närmare 500 anställda och som mest var omsättningen uppe i 80 miljoner euro. Därefter har det varit både uppgångar och nedgångar, men nu pekar det uppåt igen.

- Det kan hända att vi igen får anställda fler, säger Fellman.

2014 var omsättningen 30 miljoner, året därpå 47 miljoner och i år väntas en omsättning på 55 miljoner euro.

Ett 95 fots båtdäck
Bildtext Ett 95 fots båtdäck.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Diskussion om artikeln