Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen: Mitt parti ska rädda demokratin

Från 2016
Uppdaterad 07.02.2016 09:35.
Paavo Väyrynen
Bildtext Paavo Väyrynen höll en presskonferens på fredag förmiddag.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Paavo Väyrynen grundar det nya Medborgarpartiet för att trygga den representativa demokratin som är i kris och ta upp frågor som riksdagen vägrar behandla, skriver han på sin blogg. Väyrynen tänker ändå inte frivilligt lämna Centern.

Han meddelar samtidigt att han inte har för avsikt att lämna Centern, utan vill fortsätta sitta kvar i partiets fullmäktigegrupp.

Veteranpolitikern och centerpartisten Paavo Väyrynen förklarar nu avsikten med det nyss grundade Medborgarpartiet. De starka reaktionerna på det nya partiet visar, enligt honom, att de flesta har missförstått honom.

- Medborgarpartiet ska komplettera den representativa demokratin som är i kris, på samma sätt som medborgarinitiativ, skriver Väyrynen i sin blogg.

- Eftersom det var omöjligt att få riksdagen att behandla frågan om ett utträde ur euroområdet på något annat sätt, var jag tvungen att grunda ett parti som driver den här frågan.

Väyrynen vill inte lämna Centern

Paavo Väyrynen säger samtidigt att det har uppstått ett missförstånd om hans medlemskap i Centern. Väyrynen vill fortsättningsvis vara medlem i sitt gamla parti, trots att han på riksplanet ställer upp för sitt planerade nya parti.

Många centerpolitiker har ändå sagt att Väyrynen inte kan verka i två konkurrerande partier samtidigt.

Centerns partisekreterare Timo Laaninen säger i en kommentar att partiet inte tänker vidta några som helst åtgärder för att utesluta sin hedersordförande Paavo Väyrynen..

Stubb har fått för stort inflytande

Enligt Väyrynen befinner sig den representativa demokratin i Finland i ett kristillstånd, därför behövs det nya politiska verktyg.

- Den politiska linjedragning som regeringen har gjort efter riksdagsvalet motsvarar inte resultatet i valet, skriver Väyrynen som anser att Samlingspartiet med Alexander Stubb i spetsen har fått för stort inflytande, medan Juha Sipiläs och Timo Soinis inflytande förblivit förhållandevis litet.

Eftersom oppositionen verkar vara mer eller mindre på regeringens linje ... behövs det ett nytt parti som kan utgör ett verkligt alternativ.

― Paavo Väyrynen

Enligt Väyrynen syns det här bland annat i regeringens högerliberala ekonomiska politik som bygger på att Finland ska höra till EU till vilket pris som helst. Men också den mjuka invandringspolitik och den metropolfixerade regionalpolitik som regeringen driver, får sig en känga av Väyrynen.

- Eftersom oppositionen verkar vara mer eller mindre på regeringens linje i de här frågorna, behövs det ett nytt parti som kan utgör ett verkligt alternativ, anser Väyrynen.

Paavo Väyrynen påpekar ändå att Medborgarpartiet inte är ett helt vanligt parti. Det är meningen att endast riksdagsledamöter och EU-parlamentariker ska vara medlemmar i det.

Väyrynen planerar att själv inledningsvis vara med i partiet som EU-parlamentsledamot, men strävar i riksdagsvalet 2019 efter en plats i riksdagen.

Hur reagerar riksdagsledamöterna på Paavo Väyrynens planer? Se Li Andersson (VF), Carl Haglund (SFP), Juhana Vartiainen (Saml) och Katri Kulmuni (C) diskutera i Obs debatt!

Nyhetsvideor: Paavo Väyrynens partiplaner väcker debatt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln