Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Köttbuljong

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
En kopp köttbuljong
Bild: Yle/Strömsö

Köttbuljong har blivit en het ny hälsotrend i USA under namnet bone broth. Vi hävdar att den aldrig varit omodern. Däremot är det rent förunderligt att inte alla gör den, fullspäckad med protein och andra nyttigheter som den är. När man rostar benen först släpper en del av fettet och buljongen blir inte fullt lika fet. Däremot ger rostningen färg och förhöjer den mustiga smaken.

Köttbuljong

Mängd: 5 liter

Ingredienser

  • 3 kilogram (kg) oxsvans - (sågad)
  • 3 kilogram (kg) kalvben
  • 5 st gul lök
  • 3 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn
  • 1 nypa salt
  • färska örter till servering

Instruktioner

Rosta ben och oxsvans i 210 c tills gyllenbruna, ca 30-45 minuter. Lyft av plåtarna utan att ta med fett. Slå på iskallt vatten så det täcker. Koka upp under skumning, det är fettet som ska skummas bort.

Rosta lökhalvor svarta i torr stekpanna. Tillsätt med skal, pepparkorn, lagerblad och en liten, liten nypa salt.

Låt sedan sjuda i minst 20 h. Toppa upp med kallt vatten emellan för att behålla samma vätskemängd. Gör vid behov ett uppehåll över natten och fortsätt sjuda följande dag.

Sila genom duk. Reducera buljongen till önskad styrka och frys in för andra tillfällen och maträtter.

Smaka av med salt och peppar innan servering.

Strömsö inslag: Köttbuljong del 1 - Spela upp på Arenan
Strömsö inslag: Köttbuljong del 2 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan