Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Moody's behöll Finlands kreditvärdighet

Från 2016
Uppdaterad 06.02.2016 13:40.
Moody's logotyp utanför företagets kontor i New York sommaren 2011.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s ger fortsättningsvis toppbetyget AAA till Finland i kreditvärdighet.

Av euroländerna är det enbart Holland och Tyskland som förutom Finland hör till den allra bästa A-klassen.

Enligt Aktias chefesekonom Heidi Schauman är det höga betyget ett bevis för att tron på Finlands ekonomi är stark, och att en återhämtning pågår.

- Kreditinstuten tittar på ekonomin lång sikt och också bakåt i tiden, och man vet att Finland alltid har skött sig oberoende hur stora problemen har varit. Det väger tungt för tillfället. Och regeringen, oberoende av om man tycker de gör rätt eller fel, har en väldigt ambitiös agenda, säger Schauman.

Också kreditvärderingsinstitutet Fitch ger Finland vitsordet AAA. Standard & Poor's sänkte däremot Finlands betyg i oktober 2014 till AA+.

Kreditvärdighet baserar sig på landets förmåga att återbetala sina skulder. Ju bättre kreditklass ett land har, desto mer trovärdig är dess betalningsförmåga.

Enligt Schauman kommer Finlands skuldsättning att fortsätta öka, men viktigt är att få skuldsättningen att minska på lång sikt. För övrigt ser Schauman små positiva tecken i Finlands ekonomi. Konsumentförtroendet har ökat och arbetsmarknadsparterna sitter igen vid förhandlingsbordet.

Schauman hoppas på mera flexibiltet på arbetsmarknaden, vilket skulle göra det lättare för företag att avskeda men också anställa personal.

- Samtidigt borde man se till att den aktiva arbetsmarknadspolitiken får en större roll och blir effektivare än den är i dagsläget.

Diskussion om artikeln