Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anti-islamiska Pegida demonsterade i Europa

Från 2016
Uppdaterad 07.02.2016 12:48.
Anti-islamistisk Pegida-demonstration i Bratislava - Spela upp på Arenan

Pegida-rörelsen som motsätter sig en islamisering av västländerna har hållit ett antal demonstrationer runtom i Europa i dag.

Färre människor än väntat deltog i missnöjesyttringarna. I Dresden, där rörelsen ursprungligen startade 2014, hade ca 8 000 Pegida-anhängare anslutit sig till demonstrationen, skriver tyska medier. Polisen hade räknat med en uppslutning på närmare 15 000 personer.

Pegidas budskap var ökad kontroll och bevakning av Europas yttre och inre gränser. Demonstranterna i Dresden krävde också förbundskansler Angela Merkels avgång.

Protester ägde också rum i bland annat Amsterdam, Prag och Birmingham.

Högljudd protest i Calais

I hamnstaden Calais i norra Frankrike greps ett dussintal människor under en protest som samlade ett hundratal deltagare, trots att demonstrationer är förbjudna där just nu.

Polisen tvingades skingra demonstranterna med tårgas. Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter rapporteras.

Tusentals migranter, på flykt från Afrika och Mellanöstern bor i undermåliga läger i Calais, i hopp om att kunna ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien.

I dag rapporteras att fransk gränsbevakning har räddat fyra migranter som försökte ta sig över Engelska kanalen i en liten fiskebåt. Alla fem var iranier. De blev förda till ett sjukhus i Calais efter den misslyckade båtresan.

Läs också:Yle Nyheter i Dunkerque: Tusentals lever i gyttjan och drömmer om England

Pegida - eller "Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden" - har fört en tynande tillvaro det senaste året, men har igen fått vind i seglen i och med den stora mängd flyktingar som Tyskland har tagit emot, 1,1 miljoner under år 2015.

Lugn demonstration härhemma

Härhemma samlade en demonstration under devisen "Stäng gränserna" ca 150 personer på Narinkens torg i Helsingfors. Allt gick lugnt till, men polisen måste gripa en man som trots tillsägelser störde demonstrationen.

Gatupatrullföreningen Soldiers of Odin har i grupper rört sig i Helsingfors centrum.