Marc Dillon: Finland är inte som det var
För tio år sedan lämnade Marc Dillon soliga Kalifornien för Finland och ett jobb på Nokia.
- Jag älskar det här landet. Det är ett fint land och jag har gjort det till mitt hem. Jag kommer att stanna här, säger han, men tillägger att atmosfären i Finland håller på att förändras på ett sätt han inte tycker om.
Han är van vid att folk frågar honom varför i fridens dar han bytte ut Kalifornien mot Helsingfors.
Då brukar han svara att han tilltalas av finländarnas raka och ärliga sätt, och att han trivs med att samhället saknar djupa sociala klyftor. Att alla har en chans.
- Jag brukar förklara för mina vänner hemma i USA - som betalar mycket lägre skatter än jag gör - att finessen med det här landet är att jag inte behöver oroa mig för att någon som inte har råd med mat skall slå ner mig och råna mig för att kunna köpa sig bröd. För här tar samhället hand om folk så de inte behöver svälta. Det var så Finland beskrevs för mig innan jag kom hit. Som ett land där alla har någon form av bas att stå på, säger Marc Dillon.
Om jag pratar engelska i spårvagnen vänder sig gamla damer om och glor på mig, som om de var färdigt arga.
Marc Dillon
Han säger att han kände sig välkommen från första stund, och att han fortfarande känner så - för det mesta. Men att saker och ting håller på att förändras.
- Under de senaste månaderna har det hänt någonting. Om jag pratar engelska i spårvagnen så vänder sig gamla damer om och glor på mig, som om de färdigt var arga. Det har aldrig hänt förut. Jag brukar svara med att le ett så varmt leende jag kan, säger Dillon, och tillägger att det inte är så konstigt att den polariserade debatten kring invandring påverkar stämningen på gatan.
Man kan inte bygga en framtid på rädsla
- Det går inte att ignorera de skarpa uttalanden som ges i politiskt syfte. Uttalanden som baserar sig på rädsla florerar i debatten nu, och man kan inte bygga en framtid på det sättet. Om man är rädd, känner man hopplöshet i stället för hoppfullhet inför framtiden, säger Dillon, och han understryker att det går lätt att plocka politiska poäng och röster genom att sprida rädsla. Han har sett det i sitt eget hemland många gånger.
Jag vill inte att finländarnas bästa egenskaper ska förändras.
Marc Dillon
- När man lämnat ett ställe, flyttat, som jag har gjort, så ser man saker lite utifrån. Och jag är rädd för att de allra finaste kvaliteterna med Finland kan gå förlorade om folket vänder sig mot varandra - eller mot dem som kommer utifrån. Finländare är raka i sin kommunikation, de kan uppnå konsensus eller komma överens om att inte komma överens. Men de har i slutändan alltid behandlat varandra likvärdigt, och jag vill inte att det skall förändras, säger Marc Dillon.
Ett samhälle bör dömas på basen av hur det behandlar sina svagaste.
Marc Dillon
- Det är så himla enkelt att ta en minoritet och egga upp en rädsla för den. För det finns alltid flera av oss än det finns av dem. Immigranter, homosexuella, folk som talar ett annat språk... när man börjar dela upp folk i "dem" och "vi" så får man alltid flera röster av vi-sidan. Men ett samhälle bör dömas på basen av hur det behandlar sina svagaste. Det önskar jag att folk skulle tänka på, säger Dillon.
Håll gränsen öppen
För några veckor sedan talade Marc Dillon på en demonstration mot rasism. Medan han talade, tågade "Rajat kiinni" igenom Helsingfors.
Två demonstrationer, två olika budskap.
Hur skall vi få till stånd tillväxt i det här landet om vi stänger gränserna?
Marc Dillon
- Om man motsätter sig invandring och tanken på att gränserna skulle vara ens till viss mån öppna - då är man för sent ute. Invandrarna är nämligen redan här! Om du går och köper en pizza, är sannolikheten att pizzabagaren är invandrare stor. Här har vi en person som kom hit med sin familj, och byggde sig ett bättre liv. Han jobbar här och betalar skatt. Ända tills helt nyligen skulle de flesta inte överhuvudtaget ha sett något konstigt i det, säger Dillon, och frågar hur vi skall få till stånd tillväxt i det här landet om vi stänger gränserna.
- Att stänga gränserna är en intressant tanke, men det gynnar definitivt inte handeln och det ger inte folk arbete.
Den "sansade" massan
När president Sauli Niinistö höll sitt tal i samband med Riksdagens öppnande, sade han att de flesta finländare tillhör en sansad majoritet.
Det har diskuterats mycket om denna sansade massa sedan dess, men vad tänkte Marc Dillon, då han hörde talet?
- Jag skulle gärna höra en starkare ställningstagande för mänskliga rättigheter och människovärdet, säger Dillon.
Men han tillägger att han fortfarande tror på finländarens vilja att stå till tjänst. Att vara hjälpsam.
Jag skulle gärna höra ett starkare ställningstagande för mänskliga rättigheter och människovärdet:
Marc Dillon
- Om min bil gick sönder var som helst i det här landet, och jag gick och ringde på någons dörr, skulle jag få hjälp. Det är en av de saker som jag mest uppskattar i den finländska kulturen. Denna villighet att hjälpa är rörande och väldigt viktig för mig. Just därför är det oerhört sorgligt om folk vill plocka politiska poäng genom att dela upp folket i olika läger.
