Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talouselämä: Maktkamp inom Stockmann

Från 2016
Uppdaterad 07.02.2016 23:18.
Stockmanns huvudentre'
Bild: Mikael Crawford/Yle

Talouselämä skriver att det pågår en maktkamp bland Stockmanns storägare, de finlandssvenska stiftelserna och släkten Hartwall.

Varuhuskoncernens största enskilda ägare, släkten Hartwall, föreslog förra veckan att de röststarka A- och de röstsvaga B-aktierna slås ihop.

Hartwall Capital motiverar en sammanslagning av aktieserierna med att det skulle göra det lättare för Stockmann att vid behov få ny finansiering. Hartwall säger sig också vara orolig för Stockmanns börskurs.

Talouselämä spekulerar här i om Stockmanns pengar är slut, och om det är det som ligger bakom förslaget.

Konstsamfundet och SLS starka ägare

De röststarka A-aktierna innehas av Konstsamfundet och Svenska Litteratursällskapet, som tillsammans har över 30 procent av rösterna i bolaget, trots att aktieinnehavet stannar på 17 procent.

Hartwall-släktens HTT Holding är största enskilda ägare med 12 procent av aktierna, men räknat i röster ligger Hartwalls inflytande i bolaget först på tredje plats.

Talouselämä skriver att makten i Stockmann har cementerats i de finlandssvenska fondernas händer, då A-aktien ger tio gånger fler röster än B-aktien.

Det som Hartwall Capital nu föreslår för bolagsstämman är att A-aktieägarna - i en gratis emission - skulle få tre aktier för varje post på 40 A-aktier. En större mängd premiumaktier skulle enligt Hartwall bli en för dyr affär.

Kaj-Gustaf Bergh, Konstsamfundets vd och Stockmanns styrelseordförande säger till tidningen att erbjudandet är för snålt tilltaget.

Förslaget att slå samman aktieserierna behöver två-tredjedelars majoritet på bolagsstämman den 15 mars för att gå igenom. Stockmann kommer med sitt bokslut för fjolåret den 18 februari.

Stockmanns vd Per Thelin
Bildtext Per Thelin
Bild: Stockmann / Kenneth Luoto

2016 ett avgörande år

Stockmanns nuvarande vd, Per Thelin, säger i en intervju för tidningen Viisas raha att det här året är avgörande för varuhuskoncernen.

- Vi måste åstadkomma en vändning i år, säger Thelin.

Thelin togs in för att "rädda" Stockmann år 2014. Den nya strategin går ut på att gallra bort alla olönsamma delar och koncentrera sig på kärnverksamheten.

Verksamheten i Ryssland har sålts, Seppälä har sålts, Stockmann Beauty-affärerna har stängts, endel olönsamma Lindex-affärer likaså, och försäljningen av Hobby Hall har kommit igång. Akademens utrymmen hyrs nu av Bonnier, leksaksavdelningen av Hamleys och hemelektroniken av Expert-kedjan.

Enligt Thelin vill man ändå bibehålla Stockmanns traditionella varuhuskoncept.

- Vi blir inte något NK som bara upplåter sin fastighet för andra. Vi vill göra vår business själva, säger Thelin.

Läs också:
Stockmann säljer sin verksamhet i Ryssland
Fortsatt tungt för Stockmann
Stockmann säljer Akademiska Bokhandeln

Diskussion om artikeln