Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

För linnet till din mun

Från 2016
Uppdaterad 13.02.2016 10:53.
Ett dukat bord med vinglas, silverbestick och linne.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Jag ber min 16-åriga dotter duka bordet. När jag kommer in i matsalen ser jag en vacker vit svan av tyg vid varje tallrik. Det känns som att 1800-talet smugit sig in via hennes unga händer.

Linneservietter på ett bord.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Pappersservietter är passé

Jag sätter mig ner vid det dukade bordet och tar den vita tygservietten som formats till en svan i mina händer. Tyget är mjukt och har en behaglig stadga. Att föra den till mungipan känns som någonting kärleksfullt.

Varför har jag använt pappersservietter förut. Papper som blekts eller färgats kan väl inte vara så hälsosamt att föra till sitt ansikte. Dessutom är det oekologiskt att köpa papperservietter. De är packade i plast och kastas bort efter användning. Annat är det med grovt linne, bomull eller gamla, fina kökshanddukar. Jo, kökshanddukar är otroligt vackra som servietter. De är långa och har ofta ränder som stilig dekoration. Efter middagen tvättar du dem och använder dem resten av ditt liv. Ljuvligt!

Ordet serviett härstammar från franskan, 1480-talet, servir, servera.

Silverbestick på en linneserviett.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Linneserviettens historia

Tygservietter har använts redan under Romarrikets tid. På 1700-talet var det enbart överklassen som fick servietter till sin måltid. Arbetarna var utan. Serviettringen användes av medelklassen på 1800-talet för att märka vems servietten var. Samma serviett användes hela veckan, initialerna på serviettringen såg till att den hittade sin rätta ägare.

I dag finns det ett stort utbud av linneservietter. De finns i olika storlek och kvalitet. Eftersom jag gillar den bohemchica stilen och avskyr att stryka älskar jag de skrynkliga och mjuka linneservietterna. Jag har dem i olika färger. Vänligt ljusrosa till söndagsfrukosten, dramatiskt svarta till söndagsmiddagen och heligt vita till högtidsmåltiderna. Till vardagen dukar jag upp med linnefärgade servietter. De är också otroligt vackra i brödkorgen eller som en detalj i ett stilleben.

En blomring på ett rosafärgat linnetyg och en vit porslinnskål i bakgrunden.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Linneserviettens symbolvärde

Jag förknippar tygservietter med tid. De är vävda och de håller i flera år. Tygservietten är också en symbol för det mjuka och sköna. Den symboliserar omtanke och kärlek. Att linneservietten nu kommit upp på våra bord igen talar om en längtan efter kvalitetstid. Slit och släng-kulturen får inte längre tillträde till våra kök och matsalar. Fullvärdig mat trivs med servietter av äkta, hållbara material.

Det finns ingenting så vackert som en antik byrå eller ett linneskåp som är radat med linneservietter i olika nyanser, antika kökshanddukar och virkade och broderade vita borddukar. Att värna om måltiden på ett estetiskt och ekologiskt sätt är en fröjd för ögat och ger ro åt sinnet.

En mahognybyrå med två ljus.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln