Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Irakier kan inte tvångsavvisas – myndigheterna hoppas att tusentals återvänder hem frivilligt

Från 2016
Överkommissarie Kaj Wahlman vid Helsingforspolisen, ansvarig för utlänningsärenden (avvisning av asylsökande)
Bildtext Överkommissarie Kaj Wahlman vid Helsingforspolisen ansvarar för avlägsnande av papperslösa från Finland.
Bild: Niklas Evers

Antalet papperslösa i Finland väntas öka rejält i och med att ungefär hälften av alla asylsökande får avslag på sina ansökningar. Men asylsökande från bland annat Irak och Afghanistan kan inte tvångsavvisas och myndigheterna räknar i stället med att de återvänder hem frivilligt då de nekas socialskydd i Finland.

Innan sommaren är slut får åtminstone hälften av de 32 000 tusen asylsökande som kom till Finland ifjol veta att de inte får stanna i landet.

Ungefär 80 procent av alla asylsökande kommer från Irak eller Afghanistan, men polisen får inte tvångsavvisa personer till de här länderna.

– Största delen är sådana som vi i vanliga fall skulle eskortera bort från landet. Men om de till exempel är irakier eller afghaner kan vi inte göra det, säger överkommissarie Kaj Wahlman vid Helsingforspolisen.

Myndigheterna räknar istället med att de som nekas asyl förr eller senare tröttnar på tillvaron som papperslösa.

– Vår plan är att de flesta som får negativt besked väljer att lämna landet frivilligt. Vi försöker få tillvaron i landet att bli sådan att de flesta önskar att de får fara hem.

De faller ju utanför socialskyddet. De har ingen kost och logi.

Överkommissarie Kaj Wahlman.

Nya "förvarsliknande" enheter planeras för de som vägrar lämna landet

Av de som anlände till Finland förra året har redan runt 3000 irakier återvänt hem självmant. Men det finns ändå en risk att inte alla de upp till 20 000 personer som i år nekas asyl vill återvända hem frivilligt.

Därför planeras nu så kallade avvisningsenheter där de som vägrar åka hem ska placeras i väntan på att de ändrar sig.

– Vi har tillsammans med Migrationsverket och Polisstyrelsen planerat att sådana enheter grundas i huvudstadsregionen. Där de som fått avslag på sina asylansökningar så att säga skulle förvaras. Det är inte frågan om en förvarsenhet, men lite ditåt.

Enligt Migrationsverket krävs det ännu ytterligare utredningar innan de här enheterna kan öppnas. Bland annat måste myndigheterna ha klart för sig hur enheterna skiljer sig från de två förvarsenheter för asylsökande som redan finns i Finland, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– Jag antar nog att en och annan blir less på att inte kunna röra sig fritt och inte ha medel här i Finland. Vi hoppas att de flesta åker iväg eller att vi kan föra hem dem som frivilligt återvändande. Om inte genast så under årens lopp, säger Wahlman.

En bild med information om tåg och bussar från Mjölbolsta i Karis, busstidtabeller.
Bildtext Busstidtabeller för asylsökande vid flyktingförläggningen i Mjölbolsta i Karis. Hur fritt flyktingarna får röra sig vid de planerade avvsningscentralerna är änu oklart.
Bild: Yle/Pia Santonen

Veera Vilkama, vid flyktingrådgivningen vill inte avfärda avvisningsenheterna innan de öppnat.

– Om avvisningsenheterna betyder att staten erbjuder sovplats är det förstås bättre än att bo på gatan säger, Vilkama.

Hon är ändå skeptisk till planerna på att koncentrera människor vid avvisningsenheter.

Är det en bra idé att samla ihop utmattade människor som befinner sig i en desperat situation?

Veera Vilkama, Flyktingrådgivningen.

En ny grupp papperslösa i Finland

Just nu finns det runt 700 papperslösa i Finland, men överkommissarie Kaj Wahlman tror att deras antal snart ökar drastiskt.

– Om antalet asylsökande tiodubblades ifjol jämfört med tidigare år kan man tänka sig att antalet personer som får avvisningsbeslut men som inte av någon orsak lämnar landet också stiger. Kanske tiofalt, eller någonting ditåt, säger Wahlman.

Sedan sommaren har myndigheterna dessutom i praktiken slutat bevilja tillfälliga uppehållstillstånd för dem som nekats asyl.

Veera Vilkama vid flyktingrådgivningen berättar att det här ytterligare ökar antalet papperslösa i Finland.

– Lagändringen skapade i praktiken en ny grupp papperslösa i Finland. Myndigheterna vill medvetet klassa dem som papperslösa eftersom de hoppas att det ska få dem att lämna landet, säger Vilkama.