Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ordkonstnären Ola Magnell fortsätter att skriva låtar om livet

Från 2016
Uppdaterad 08.02.2016 12:55.
Ola Magnell
Bildtext Ola Magnell, 70 år, ger ut boken Ord och inga visor
Bild: Yle

Ola Magnell är en av musiksveriges bästa ordkonstnärer. Det menar många i singer songwriter branschen ännu idag. Han har skrivit låtar sen tidigt 70-tal och kan idag räkna in många klassiker såsom Kliff, Nya Perspektiv, Tomma tunnor, Vällingklockan och många fler. Magnell har fyllt 70 och nya sånger lär ständigt rinna ur hans penna.

Själv menar Ola Magnell att skrivandet är en läroprocess. Han ställer siktet högt och väntar fortfarande på den perfekta låttexten.

I Lisa Lucidor och Livet är en cykeltur har Magnell sagt att han kommit ganska nära det bästa han kan.

De här två låtarna finns med på senaste albumet Rolös, som kom 2010. Det tolfte albumet av och med Magnell.

Inget nytt album är på kommande, men nog ett sånghäfte, eller en bok, med titeln Ord och inga visor. Här har Ola Magnell samlat nära 180 av sina sångtexter, varav ett 15-tal som aldrig har getts ut.

Det är vad hans trogna fans får nöja sig med i det här skedet. Förutom live spelningar. Några sådana är iallafall inbokade för vintern.

Påtalåtar och Kliff

Det började med Påtalåtar, första albumet från1974. Ola Magnell steg fram som en medlem av den svenska proggrörelsen. Åtminstone uppfattade hans publik det så.

Första singeln var Påtalåten, vilken kom med som instrumentalversion på debutalbumet på grund av upphovsrättsliga skäl.

Ola Magnell slog igenom precis när proggrörelsen tog fart i Sverige.

Men inom rörelsen var man ändå tveksam. Ola Magnell tillhörde ett kommersiellt skivbolag, vilket inte ansågs lämpligt av de mest kritiska medlemmarna av proggen.

Dessutom skrev han inte tillräckligt "plakatpolitiskta" texter. Magnell har alltid dragits åt det existentiella hållet. Gärna med ett stort stänk av vemod.

I samband med senaste skivan Rolös från 2010 talade man också om en andlighet i hans alster.

Debutplattan blev ingen försäljningssuccé, men det blev uppföljaren året därpå, Nya Perspektiv. Den skivan sålde guld och låten Kliff låg på Svensktoppen. Kliff, en parodi på Cliff Richard, trots att tanken från början var att den skulle parodiera Elvis Presley.

Ny publik

Ola Magnell har i år fyllt 70 år och i födelsedagsintervjuer säger han att det blåst ganska hård motvind i perioder. Åtminstone från etablissemanget.

För den trogna publiken har ju varit med hela tiden. Och under de senaste 10 åren har Magnell också nått en ny publik.

Redan till 60-års dagen gjorde unga artister en samlingsskiva med Magnells låtar, Påtalåtar - en hyllning till Ola Magnell. Här tolkades de mest kända låtarna, Nya Perspektiv och
Kliff, Rulltrappan, Bruten vinge, Trasten, Tomma tunnor med flera.

En av de yngsta uttolkarna av veteranen Ola Magnell var Elin Sigvardsson, då endast 25 år ung.

Den svenska folksjälen

Ola Magnell har stått på den svenska musikscenen i mer än 40 år. Han har tilldelats en hel rad priser och utmärkelser under årens lopp.

Senast i oktober i fjol då han fick Skaps stipendium till Evert Taubes minne med motiveringen: "En lysande ordkonstnär vars text och musik är en del av den svenska folksjälen".

Och hans sånger lever vidare. På skivan Rolös, 2010, medverkar yngre musiker såsom Lars Winnerbäck, Nina Ramsby och Elin Ruth Sigvardsson.

Nån skrev att Magnell får upprättelse då "farfar möter barnbarnen".

Här har vi iallafall en yngre generation singer songwriters som uppskattar Magnells träffsäkerhet vad gäller sångerna om livet.

Ola Magnell hyllas i Vega Visor måndag 8.2 kl. 21.05 och söndag 14.2 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln