Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Beyoncés nya video – därför snackar alla om den

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 09:17.
Skärmdump.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Beyoncé är tillbaka! Hennes nya låt Formation med tillhörande musikvideo har varit helgens största snackis. Videon är som ett ställningstagande bildgalleri över livet som afroamerikan. Bilder som handlar om polisvåld och rasism men också om makt, skönhet och stolthet.

Hon tog oss på sängen, igen! Precis som med sitt förra album överraskade Beyoncé oss alla med att släppa sin nya låt och video utan någon som helst förvarning. Dessutom kom den nya låten ut endast 24 timmar innan hon skulle uppträda under halvtidspausen under Super Bowl.

Videon och låten har väckt mycket diskussion. Men vad handlar den egentligen om?

Politik och samhällskritik

Videon börjar med en Beyoncé som står på en halvsjunken polisbil som ligger i ett översvämmat New Orleans. Samtidigt hör vi en röst säga ”what happened at the New Orleans?” (vad hände i New Orleans?).

Under den fyra och en halv minuter långa videon får vi se en hel del starka bilder. Flera scener av ett översvämmat New Orleans och i slutet av videon en ung svart pojke som dansar i en munkjacka framför en rad vita poliser med kravallutrustning. Vi får också se en vägg med graffiti som säger ”stop shooting us” (sluta skjuta oss).

Skärmdump.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Samhällskritiken är uppenbar. Kommentarer om hur evakueringen av människor hanterades av myndigheterna i New Orleans efter orkanen Katrina år 2005 går inte att ta miste på, katastrofen som kom till att bli en symbol för segregeringen i staden. Videon tar också visuellt ställning mot polisvåldet mot den svarta befolkningen i USA. Pojken som dansar framför poliserna påminner många om Trayvon Martin och Tamir Rice, båda minderåriga obeväpnade afroamerikaner som sköts ihjäl av polisen. Nämnvärt är också att de enda vita människorna i videon är poliserna, vilket helt tydligt har varit ett medvetet val av Beyoncé.

Afroamerikansk kultur i centrum

Skönhetsstandarder i västvärlden är oftast baserade på vita människor och rakt hår är mer accepterad av samhället än krulligt hår. Beyoncé har valt att uppträda i naturligt afrohår, inte i en peruk eller med en rakpermanentad frisyr. Detta kan också ses som ett ställningstagande.

Skärmdump.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Beyoncé diskuterar sina rötter och den afroamerikanska kulturen också i låttexterna. Baby hair och afro syftar på olika hårtyper förknippade med svarta människor.

”My daddy Alabama. Momma Louisiana. You mix that negro with that creole make that Texas bamma. I like my baby hair, with baby hair and afros. I like my negro nose with Jackson Five nostrils.”

Könsroller och attityd

Beyoncé vänder på de traditionella könsrollerna i låttexten. I hennes värld låter hon mannen gå shoppa någonting vackert åt sig själv. I en annan mening sjunger hon att om hennes man tillfredsställer henne i sängen, köper hon en middag åt honom på en skaldjursrestaurang. För att hon kan och har råd.

When he fuck me good I take his ass to Red Lobster, cause I slay.

Beyoncés icke-ursäktande stil är närvarande under hela låten. Hon lämnar varken paparazzi eller sina hatare i fred. Rykten om att hon och hennes man Jay Z är medlemmar i Illuminatiorden kommenterar hon också.

”Y’all haters corny with that Illuminati mess”

Beyoncé äger Super Bowl och meddelar om ny turné

På söndag uppträdde hon på Super Bowl, det största sportevenemanget i USA. Den amerikanska fotbollsmatchen som visas live på tv är ett av det mest sedda tv-programmen i hela världen med vanligtvis över hundra miljoner tittare.

Under sin show fortsatte Beyoncé med samma politiska tema. Hon uppträdde med låten Formation iklädd svarta uniformliknande kläder och hennes dansare hade på sig svarta baskrar. Kläderna och mössorna är ofta förknippade med den amerikanska politiska organisationen Svarta pantrarna som kämpade för svartas rättigheter.

Beyoncé delade följande bild på Instagram.


Under showen fick vi också se Beyoncé och dansarna lyfta upp sina knytnävar, en tydlig referens till idrottarna Tommie Smith och John Carlos som protesterade mot rasförtrycket i USA under prisceremonin i Olympiska Spelen 1968.

Idrottarna John Carlos och Tommie Smith.
Bildtext John Carlos och Tommie Smith.
Bild: Public Domain/Angelo Cozzi


Diskussion om artikeln