Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Jag blev levande kokt i lut"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Varför dör byggarbetare? - Spela upp på Arenan

Frederick Spice hade knappt börjat sitt jobb på kartongfabriken när det small. Tvättlinjen exploderade och en frätande vätska rann ner på honom. Fortfarande några år efter själva olyckan väntar Spice, som nu är arbetsoförmögen, på ersättningar. I dag är han blind och har 90 procents funktionsnedsättning.

Finland lovordas ute i världen för sitt välutvecklade arbetarskydd. Statistiken visar att olyckornas antal sjunker inom så gott som alla branscher. Men det sker fortfarande närmare 140 000 arbetsolyckor varje år.

Man ville öppna fabriken på nytt
Bildtext Kartongfabriken i Juankoski
Bild: Frederik Spice

Drömmen om ett jobb

Frederick Spice är 44 år gammal och far till 5 barn. Han bor i Nilsiä som ligger 70 kilometer norr om Kuopio. I Nilsiä finns det få arbetsplatser och en hög arbetslöshet.

Frederick är byggnadsarbetare och sprutmästare. Han hade varit arbetslös i flera år då han fick ett erbjudande om en rekryteringskurs och praktikplats på Premium Boards in Finland. Företaget skulle starta upp den gamla kartongfabriken i Juankoski.

Frederick skulle få arbeta både som serviceperson nere på kartongfabriken och med tvättlinjen på andra våningen. Den korta arbetsresan på sammanlagt 30 kilometer till Juankoski var det som gjorde Fredrik lyckligast. Tidigare hade han varit tvungen att resa upp till 160 kilometer om dagen.

tvättlinjen med lut
Bildtext Tvättlinjen med lut
Bild: Frederik Spice

Som en explosion

Så startade kartongfabriken. Redan i det första skedet stötte man på en del tekniska problem. Frederick hade fått en teoriundervisning i hur han skulle sköta tvättlinjen, men ingen konkret handledning.

Det var nu första gången han helt ensam skulle ta hand om tvättlinjen. Tvättlinjen exploderade, och plötsligt sprutade lutblandningen över Frederick som försökte skydda sitt ansikte.

- Min första tanke var att nu dör jag. Smärtan i hela kroppen höll på att knäcka mig, säger han.

När ambulansen anlände med Frederik till sjukhuset föll han i koma. Han vaknade upp först en månad senare.

Pappa behöver hjälp

5 barns pappan tillsammans med frun och tre av barnen
Bildtext familjen Spice
Bild: Yle/Barbara Savolainen

När Frederick äntligen fick tillstånd att återvända hem, efter ett halvt års sjukhusvistelse, hade han 90 procents funktionsnedsättning och var blind.
Hela hushållet måste planeras om. I början satt han i rullstol, vilket innebar att det var helt uteslutet att han till exempel skulle kunna besöka tvättrummet nere i källaren. Frederiks fru började jobba på deltid för att kunna hjälpa sin man.

I väntan på ersättningar

Efter en lång och utdragen rättslig behandling av arbetsolyckan och skuldfrågan, dömdes arbetsgivaren att betala ersättningar till Frederick Spice. Men fabriken fortsatte att gå på förlust och till slut fick bolaget skuldsanering och kunde avskriva skulder. Ersättningen till Frederick var en av fordringarna som avskrevs till 93 procent.

Den återstående ersättningen på 7 procent - det enda som Frederik kan få - betalas ut om fabriksverksamheten fortsätter.

- Bankernas och de stora finansiärernas intressen gick före mig. En liten människas kroppsskada betyder inte så mycket, konstaterar Frederick Spice.