Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Datorerna stör ungas motionerande

Från 2016
Uppdaterad 09.02.2016 05:53.
Gymnastiklektion i Lovisa
Bildtext Muskeltest i Lovisa
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

- Inte ens de barn som idrottar aktivt är tillräckligt mångsidiga, säger Gustav Forsman, gymnastiklärare i Lovisa. Datorerna gör intrång på fritiden och idrottsskadorna ökar.

Det är muskeltest på gång i bollhallen i Lovisa. Resultaten varierar bland ungdomarna och även intresset för motion varierar en hel del. Vissa säger att de inte rör på sig just alls, medan andra är aktiva idrottare som tränar varje dag.

Från försvarsmakten kommer det oroväckande statistik. De ungas kondition har försämrats kraftigt under de senaste decennierna.

Gymnastiklektion i Lovisa
Bildtext Gustav Forsman med elever

Datorerna får bära hundhuvudet

- Jag har under mina 20 år som lärare märkt en klar försämring i de ungas kondition, säger Gustav Forsman som lär gymnastik i både högstadiet och gymnasiet.

Det är datorerna och mobiltelefonspelen som är orsaken, säger han. Tidigare samlades barnen också utanför de ledda träningarna i idrottens tecken, men nu sitter de hemma och spelar.

Även unga som tränar ofta, gör det alldeles för ensidigt, enligt Forsman.

"Det måste vara kul"

- Det måste vara roligt, inte orkar man annars, säger en elev som sitter på en bänk och vilar efter lektionen.

- Själv motionerar jag varje dag då jag går hem från bussen, säger han och skrattar. Ibland spelar han någon bollsport med kompisarna men annars blir det nog där.

Kontrasten är stor till hans kompis som berättar att han tränar varje dag med något förutom tre gånger ishockey per vecka.

Man kan inte skylla på föräldrarna

- Det är klart att föräldrarna kan vara mera aktiva då det gäller barnens motionerande. Men de har sina jobb att sköta och inte kan man skylla på dem för att barnen inte vill motionera, säger Gustav Forsman.

Hans jobb är att motivera de unga och ge dem gnistan att röra på sig.

Diskussion om artikeln