Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Nya text-tv ger mer innehåll på svenska

Från 2016
Uppdaterad 17.02.2016 11:13.
Text-tv sida
Bild: Yle/Nina Bergman

Sedan en tid tillbaka har Yle kunnat erbjuda mycket mera innehåll än tidigare på svenska i text-tv.

Systemet för text-tv har byggts om och har nu ett automatiserat flöde som uppdateras i realtid utgående från det som publiceras på Svenska.yle.fi

Det här betyder att nya text-tv ger nyheter väldigt mycket snabbare än det tidigare systemet tillät. Systemet erbjuder förutom inrikes- och utrikesnyheter också nyheter från Svenska Yles fem regioner (Österbotten, Östnyland, Västnyland, Huvudstadsregionen och Åboland) samt från sporten och kultur och nöje.

“Det här betyder massvis mera innehåll”, säger Jonas Jungar som är redaktionschef på Yle Nyheter.

”Aldrig tidigare har text-tv-publiken fått så här mycket nyheter på svenska och så här snabbt.”

701 huvudsida, 700 index med ämnessidor

Den gamla huvudsidan eller “löpsedeln” som den också kallades med de viktigaste rubrikerna, har nummer 701. I nya text-tv är 700-sidan en indexsida med ämnessidornas numrering.

“Det nya systemet är automatiserat vilket gör att vi får mera resurser till att skapa nyhetsinnehåll då ingen manuell redigering längre behövs”, berättar Jungar.

Eftersom flödet i nya text-tv uppdateras i realtid på basis av webbinnehållet, så ingår också rubriker som inte har direkt nyhetskaraktär.

“Det kan kanske kännas konstigt till en början, men vi bedömer att fördelarna d.v.s. flera och snabbare nyheter väger tyngre”, säger Jonas Jungar.

Det nya systemet togs i bruk 3.2 och testkörs nu en tid. Vid behov kan ännu vissa justeringar göras.

Diskussion om artikeln