Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport anklagar Damaskus för utplånande av fångar

Från 2016
Uppdaterad 08.02.2016 17:45.
Portugisiske Paulo Sérgio Pinheiro, som är ordförande för den oberoende FN-grupp som utreder eventuella krigsbrott i Syrien, och schweiziska Carla del Ponte, som är medlem i gruppen, berättar om rapporten under en presskonferens.
Bildtext Portugisiske Paulo Sérgio Pinheiro, som är ordförande för den oberoende FN-grupp som utreder eventuella krigsbrott i Syrien, och schweiziska Carla del Ponte, som är medlem i gruppen, berättar om rapporten under en presskonferens.
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

En FN-utredning anklagar den syriska regimen för att fångar i syriska fängelser och häkten dör i så stor utsträckning att det gränsar till utrotning.

Enligt rapporten har fångar avrättats, torterats till döds eller hållits i så fruktansvärda förhållanden att de dött. Under tiden mellan mars 2011 och november 2015 har tusentals fångar dött.

Nästan varje överlevande fånge har utsatts för ofattbara övergrepp.

― Paulo Sérgio Pinheiro, ordförande för FN-gruppen som utreder eventuella krigsbrott i Syrien

Rapporten anklagar den syriska regimen för flera krigsbrott och brott mot mänskligheten, bland annat utrotning av civilbefolkningen, mord, våldtäkt, tortyr och försvinnanden.

Våld och inhumana förhållanden

Rapporten baserar sig på intervjuer med 621 överlevande och ögonvittnen.

Tidigare fångar har bland annat berättat hur de sett andra fångar slås ihjäl under förhör eller torterats och lämnats för att dö med fruktansvärda skador.

- Nästan varje överlevande fånge har utsatts för ofattbara övergrepp, säger Paulo Sérgio Pinheiro som är ordförande för den oberoende FN-grupp som utreder eventuella krigsbrott i Syrien.

Andra har dött på grund av urusla förhållanden. Det handlar bland annat om överfulla och ohygieniska celler och brist på mat och vatten. I en del celler har toaletten varit den enda vattenkällan.

Kräver att misstänkta åtalas

Rapporten konstaterar att också att det finns anledning att tro att även högt uppsatta tjänstemän inom den syriska regimen måste ha känt till det stora antalet dödsfall.

FN-utredningen efterlyser därför riktade sanktioner mot de skyldiga. Utredarna kräver att Syrien ställs till svars i den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Ingen misstänkt utpekas i rapporten, men en lista över misstänkta finns enligt uppgift i ett kassaskåp i Genève.

Rapporten konstaterar också att grymma brott också har begåtts i IS fångläger. Det rör sig bland annat om massavrättningar och avrättningar av barn.