Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel: EU tar flyktingansvar - och smugglingen måste upphöra

Från 2016
Uppdaterad 08.02.2016 20:44.
Angela Merkel och Ahmet Davutoglu i Ankara.
Bildtext Tätare samarbete både i flyktingfrågan och fredsarbetet lovades då Angela Merkel träffade Ahmet Davutoglu i Ankara.
Bild: EPA/STRINGER

Den illegala trafiken från Turkiet till de grekiska öarna måste upphöra, men det betyder inte att EU-länderna inte ska ta emot fler flyktingar. Det var budskapet då Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte Turkiet.

Samtidigt fortsätter antalet syriska flyktingar vid den stängda turkiska gränsen att växa.

Merkel: EU fortsätter att axla sitt ansvar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovar att EU fortfarande axlar sitt ansvar i flyktingfrågan.

Merkel träffade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i Ankara i dag för att diskutera flyktingkrisen. Hon efterlyste kraftigare åtgärder för att få ett slut på människosmugglingen från Turkiet. Tusentals människor har fortsatt att ta sjövägen till öarna, trots att det kalla vädret gör resan än mer farlig.

EU och Turkiet kom i november i princip överens om att Turkiet i utbyte mot 3 miljarder euro tar hand om flyktingarna och sätter stopp för smugglingen.

Davutoglu påpekade att det här inte kan betyda att Turkiet, som redan har tagit emot mer än dubbelt fler flyktingar från Syrien än hela EU sammanlagt, ensamt ska bära ansvaret.

Han fick medhåll av Merkel.

- Det är så klart viktigt för inte bara Turkiet utan för oss alla att vi stoppar den illegala trafiken och i det ingår också att vi tar emot en del flyktingar på lagliga vägar, speciellt syriska flyktingar, sade Merkel.

Också Nato kan kopplas in

Mötet utmynnade i löften om mer samarbete i frågan om smugglingen och hur flyktingfrågan ska hanteras. Merkel och Davutoglu öppnade också för möjligheten att koppla in Nato i arbetet mot smugglingen, men hur alliansen ska delta blev oklart.

Att det är bråttom med lösningar underströks av att det bara under Merkels och Davutoglus möte drunknade människor som var på väg mot något som de trodde var säkerhet.

På den korta sträckan mellan Turkiet och de närliggande grekiska öarna drunknade 33 människor i samband med två förlisningar.

Ryska bombningar driver fler på flykt

Både Merkel och Davutoglu var ense om att de ryska flygangreppen mot civila måste upphöra. Bombningarna fördömdes i kraftiga ordalag och ansågs av båda vara en delorsak till att flyktingmängderna igen har ökat vid den turkiska gränsen.

- Vi har de senaste dagarna varit chockerade och bestörta av det ofantliga mänskliga lidandet tiotusentals människor har utsatts för i bombningarna - också bombningar som utförs av den ryska sidan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Merkel anser att Ryssland kan bryta mot den resolution i FN:s säkerhetsråd som landet var med om att underteckna i december då ryska plan gav sig in i konflikten på regimens sida.

- Resolutionen kräver att alla parter upphör med angreppen mot civila mål utan dröjsmål och kräver framförallt ett slut på användningen av urskiljningslösa vapen som till exempel flygräder. Resolutionen är mycket specifik, sade Merkel.

"Angreppen mot civila mål måste upphöra"

Merkel lovade att tillsammans med Turkiet sätta in en ny växel i diplomatin för att få angreppen att upphöra. Därmed kunde flykttrycket lättas och samtidigt kunde samtalen om fred återupptas.

- Under de här förhållandena kan man inte för seriösa fredssamtal. Därför måste det här snabbt få ett slut, sa Merkel.

Tiotusentals samlas vid gränsen på den syriska sidan

Flyktingar väntar vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.
Bildtext Turkiet ser ännu ingen orsak att öppna gränsen för fler syriska flyktingar, medan Läkare utan gränser varnar att situationen är desperat för tusentals syrier som väntar på att få ta sig ur landet.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Precis söder om den turkiska gränsövergången i Kilis pågår febrilt arbete. Flyktingläger slås nu snabbt upp på den syriska sidan om gränsen som är stängd för syrierna.

Turkiska humanitära organisationer reser tält, och delar ut filtar och mat för att försöka undsätta de nu uppskattningsvis 30 000 syrierna som har flytt undan bomberna och regimens framfart.

Fler människor tros ännu vara på väg mot gränsen till fots, och trycket vid gränsen ökar hela tiden.

Davutoglu: Turkiet släpper in syriska flyktingar bara om det är absolut nödvändigt

Några konkreta löften om att syrierna som väntar vid gränsen ska få komma till Turkiet gavs inte då Merkel och Davutoglu träffade pressen efter sitt möte i Ankara.

Davutoglu sade visserligen att Turkiet kan ta emot syrierna men bara om, som han kallade det, det blir absolut nödvändigt.

Än så länge har bara de värst skadade släppts över för att få vård i Turkiet men många som väntar är illa däran.

- Vi vädjar till Turkiet om hjälp, säger en pappa som intervjuas av Reuters i ett nyligen uppslaget tält omringad av sina fyra barn som alla är sjuka efter flera nätter utan skydd i kylan. Vi behöver vård och hjälp, säger pappan.

Förhållandena är svåra och det finns allt för få tält och filtar att ta till, samtidigt som fler människor är att vänta till de nya lägren, säger Burak Karacaoglu vid biståndsorganisationen IHH till Reuters.

- Det största behovet nu är skydd mot vädret. Det är kallt, kring noll grader och det har regnat länge. Det är troligen snö och minusgrader på kommande. Framförallt små barn lider - och 20 barn har redan frusit ihjäl. För att förhindra sådant är skydd mot vädret, alltså fler tält, det mest livsviktiga, säger Karacaoglu.