Carunas chockhöjningar kan leda till Finlands första grupptalan
Det kan bli en väldigt lång process om konsumentombudsmannen blir tvungen att väcka en grupptalan i domstol mot elöverföringsbolaget Caruna. Förra veckans överläggningar om bolagets chockhöjningar på överföring av el ledde ingenstans.
På Konkurrens- och konsumentverket hoppas man fortfarande att bolaget tar tillbaka en del av prishöjningarna.
- Om vi inte lyckas förhandla ett rimligt resultat så funderar vi på om det blir ett gruppklagomål till konsumenttvistenämnden eller om vi genast väcker grupptalan i domstol. Det tar vi ställning till sedan när vi vet hur bolaget förhåller sig, säger konsumentombudsman Päivi Hentunen på Konkurrens- och konsumentverket.
Oskäliga prishöjningar
Konsumentombudsmannen har meddelat Carunas ledning att en skälig prishöjning kunde vara mellan 10-15 procent, i stället för den genomsnittliga höjningen på 27 procent som Caruna beslutat om. En del konsumenter har som värst drabbats av prishöjningar på upp till 50 procent.
Hittills har konsumentombudsmannen inte behövt väcka en enda grupptalan eftersom överläggningar med företagen har gett resultat.
- Grupptalan fungerar som ett förebyggande avskräckningsmedel. Eller som ett hot som finska företag väl känner till, säger Päivi Hentunen.
600 000 kan delta i grupptalan
Enligt konsumentombudsmannen har Carunas prishöjningar varit oskäliga. Hon är beredd att väcka grupptalan i domstol. En konsument som vill delta ska anmäla sig som medlem i gruppen. Caruna har över 600 000 kunder, men alla behöver inte vara med för att en grupptalan kan väckas.
- Endast de som anmält sig är med i grupptalan och de beslut som fattas gäller endast dem. Om domstolen beslutar om ersättningar så är det enligt lagen endast de som är med i grupptalan som har rätt till ersättningar.
Konkurrens- och konsumentverket kommer att informera konsumenterna om det blir aktuellt med grupptalan.
- Prishöjningarna är så höga att om inte konsumentmyndigheterna skulle reagera på dem så vore det en dålig signal till andra bolag, säger konsumentombudsman Päivi Hentunen.
Stubb vill sätta stopp för skatteplanering
Caruna har också kritiserats för att betala ytterst lite skatt på sin vinst, samtidigt som man kraftigt höjer elöverföringspriserna.
En granskning som Yle tidigare har gjort visar också att Caruna betalar mycket lite skatt i Finland. År 2014 gjorde Caruna en rörelsevinst på 50 miljoner euro, men betalade bara 1,6 procent i skatt. Caruans verksamhet i Finland ägs av ett holländskt företag.
Caruna misstänks för aggressiv skatteplanering. Finansminister Alexander Stubb säger att det finns medel för att göra det svårare för företag att idka skatteplanering.
