Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rutinerna börjar sitta i Majbergets servicehus

Från 2016
Majbergets servicehus.
Bildtext Villa Majberget har varit bebott i nästan en månad.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vardagen har kommit igång på Borgås splitternya servicehus. De små skavanker som dök upp vid flytten har retts ut och vårdarna och klienterna är nöjda.

Majbergets servicehus.
Bildtext Majbergets servicehus står fortfarande ganska ensamt uppe på Majberget.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det har gått en månad sedan flyttlasset gick till Majbergets servicehus från Ebbo åldringshem. Det doftar fortfarande nytt hus i korridorerna, men några flyttlådor syns inte till.

– Vi börjar hitta våra rutiner, men har inte ännu riktigt kommit igång med aktiviteterna, säger en av vårdarna på Villa Saara.

Anslagstavla på Majbergets servicehus.
Bildtext Dagens meny och en lapp som berättar att det på fredag ska bakas Runebergstårtor på Majberget.
Bild: Yle / Hanna Othman

På anslagstavlan där också dagens meny finns skrivet hänger det ett papper som berättar att det på fredag ska bakas Runebergstårtor, så tydligen finns det planer på aktiviteter.

De boende på Villa Saara sitter och dricker eftermiddagskaffe kring två stora bord i sällskapsrummet. En av dem är Greta Grönqvist. Hon hann bara bo en liten tid på Ebbo åldringshem innan flytten till Majberget.

Ett rum på Villa Majberget.
Bildtext Ett typiskt rum på Majbergets serviceboende. Det enda som kommer med rummet är sängen och nattduksbordet, allt annat får klienterna själv inreda.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Det har varit fint att bo här. Alla är väldigt snälla och hjälpsamma och det har varit bra, säger Grönqvist som är glad att det är samma vårdare som följt med från den tidigare avdelningen.

Rummet tycker hon att är fint och stort. Intill ena väggen finns hennes säng och mitt emot den står två fåtöljer och en tv. Kvadratmetermässigt är rummet lika stort som det gamla på Ebbo åldringshem, men toaletten och duschrummet är större. Vårdarna kan nu duscha klienterna inne på deras egna rum.

En toalett på Majbergets serviceboende.
Bildtext Toaletterna är större på Majberget än i Ebbo.
Bild: Yle / Hanna Othman

Då klienterna först flyttade in på Villa Majberget var det kallt i vissa rum. Det problemet är ändå nu åtgärdat, berättar närvårdare Ea Karlsson på Villa Saara. Sprickor i väggarna har också rapporterats, men det lär vara kosmetiska fel. Några större problem har Karlsson inte upplevt med det nya huset.

– Jag tycker det har gått riktigt bra. Här är kiva att vara, säger Karlsson.

Korridor i Majbergets servicehus.
Bildtext Korridorerna kan vara lite trånga om två personer i rullstol möts, men vårdarna ser det inte som ett problem.
Bild: Yle / Hanna Othman

Lokalerna känns ändamålsenliga, säger vårdarna. I Ebbo åldringshem var planlösningen sådan att man kunde gå runt hela huset. Nu hålls klienterna bättre på den egna avdelningen.

Varje avdelning har en stor glasbalkong där det är tänkt att klienterna ska kunna njuta av solsken eller vyerna. Från terassen ser man nu ut över obebyggda marker som ska bli ett villaområde.

Närvårdare Ea Karlsson på Majbergets balkong.
Bildtext Ea Karlsson beundrar den stora balkongen som man kan ta ut klienterna på då det blir varmare. Från en del rum kan man se vatten.
Bild: Yle / Hanna Othman

På baksidan av gården finns gymnastikställningar som klienterna kan använda på sommaren. Men till dess kan man från huset följa med skidarna som tar sig fram på stadens skidspår som går precis bakom knuten.

Klienterna har flyttat sig från matborden till sofforna framför tv:n. Greta Grönqvist sitter i en fåtölj.

– Stolarna är riktigt bekväma bara man inte sitter för länge i dem, skrattar hon.

En spinnrock på Majbergets servicehus.
Bildtext Spinnrocken har fått följa med från Ebbo åldringhem.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ea Karlsson berättar att vårdare och klienter fick provsitta ett antal stolar i Ebbo och att möblerna köptes enligt deras tycke.

På basen av pratat får man bilden av att vårdarna är de som saknar Ebbo mer än klienterna. En del av vårdarna hann jobba till och med trettio år i Ebbo åldringshem. Klienterna har fått med sig sina personliga ägodelar, och det viktigaste verkar vara att ”de egna” vårdarna följde med.

Åldringar vis Majbergets servicehus.
Bildtext Tv:n står på i sällskapsrummet på Villa Saara.
Bild: Yle / Hanna Othman

På Majbergets servicehus har man också tagit i användning en ny vårdfilosofi. Varje klient har en egenvårdare som ska ha koll på klientens mediciner och vara länken till de anhöriga. Närvårdarna har alltså fått ett mycket större ansvar för klienterna, och har tagit över en del av de uppgifter som tidigare hörde till serviceboendets sjukskötare.

Karlsson säger att det nya systemet fungerat, men att det ibland kan kännas tungt. Det är väldigt mycket man måste ta reda på. Varje närvårdare har två klienter som hon eller han är egenvårdare till. Det är också meningen att vårdarna ska försöka tillbringa en extra kvart om dagen med dessa.

Serveringsköket på Majbergets servicehus.
Bildtext Här vid utdelningsköket delas dagens måltider ut.
Bild: Yle / Hanna Othman

Timmen efter eftermiddagskaffet är perfekt för att umgås. Både klienter och vårdare tittar på en gammal, svart-vit film på tv:n och samtalar smått. Snart är det dags för morgonturen att gå hem och kvällsturen att komma på jobb. Klockan 16 blir det middag och sedan börjar kvällsbestyren i de nya utrymmena på Majberget.

Majbergets servicehus.
Bildtext Villa Albert, Villa Saara, Villa Werner och Villa Tove heter de olika avdelningarna på Villa Majberget.
Bild: Yle / Hanna Othman