Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga förändringar i färjornas nattrafik för ambulanser

Från 2016
Uppdaterad 09.02.2016 07:22.
Landsvägsfärjor står i hamnen i Galtby.
Bildtext Ambulanser kan också i fortsättningen köra ombord nattetid.
Bild: Yle/ Linus Hoffman

Uppgifterna i Turun Sanomat om att färjorna skulle sluta med nattliga transporter av utryckningsfordon stämmer inte.

Enligt Matti Vehviläinen som är direktör vid närings- trafik och miljöcentralen stämmer inte uppgifterna och färjorna ska också i fortsättningen vara tillgänliga vid utryckningar.

- Responstiderna det var tal om finns inte inskrivna i kontrakten och jag ska träffa tjänsteproducenterna och räddningsverket för att diskutera saken men i nuläget är det inte aktuellt med förändringar, säger Vehviläinen.

Vehviläinen vet inte varifrån uppgifterna i media härstammar men han vill utreda saken grundligt innan nya kontrakt görs upp.

- Tiden att lämna in anbud för rutterna mellan Kasnäs och Hitis samt Gustavs och Iniö gick ut i medlet av januari och jag vill inte ta några beslut innan vi har rett ut saken och alla parter känner till vad som krävs eller inte krävs, säger Vehviläinen.

Finferries överraskade över uppgifterna i media

- Jag vet inte varifrån uppgifterna kommer och det är beklagligt då skärgårdsborna oroas i onödan, säger Finnferries verkställande direktör Mats Rosin. Nu tror man dessutom att den påstådda förändringen beror på oss men det är nog mot NTM-centralen man ska rikta blickarna.

Enligt Rosin står det i kontrakten att färjorna ska hjälpa myndigheterna vid utryckningar.

- Det har vi tolkat som ett krav på beredskap och personalen har varit beredd att rycka in om det behövs hjälp, säger Rosin. Så här har vi gjort i alla dessa år men nu verkar det finnas oklarheter kring detta och jag vill utreda saken grundligt.

Tjänsteproducenterna, representanter från räddningsverket och NTM-centralen ska träffas den här veckan för att gå igenom kontrakten i detalj.