Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kursfall i Japan på grund av global oro

Från 2016
Uppdaterad 09.02.2016 13:15.
Japansk valutatrader den 9 februari då dollarn sjönk i förhållande till yenen och Tokyobörsen kraschade 5,4 procent.
Bildtext Japansk valutatrader arbetar den 9 februari då dollarn sjönk i förhållande till yenen och Tokyobörsen kraschade 5,4 procent.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

De asiatiska börserna föll i dag med Japan i spetsen samtidigt som oron bland placerarna ökar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I Japan föll kurserna kraftigt och Nikkei-index sjönk i dag med 5,4 procent. MSCI-index för börserna i Asien och Stillahavsområdet bortsett från Japan sjönk för sin del med 2,4 procent.

Placerarna undviker riskfyllda tillgångar och prisutvecklingen ger intryck av en marknad som har gett upp, bedömer den ekonomiska experten Jo Masters vid Australia and New Zealand Banking Group som intervjuats av Reuters.

Kursfallet började i Europa i går där FTSeurofirst 300-index föll 3,4 procent till sin lägsta nivå sedan 2013. Banksektorn föll närmare 6 procent och den tyska storbanken Deutsche Bank noterades för ett kursfall på 9,5 procent.

Säkra statsobligationer eftertraktade

Placerarnas oro återspeglas i ränteutvecklingen i Europa där räntan på statsobligationer från Spanien, Portugal och Italien steg samtidigt som räntan på tyska statsobligationer med två års löptid sjönk till rekordlåga minus 0,52 procent.

Analytiker vid den amerikanska bankjätten Citi skriver att oron på marknaden först handlade om nedgången i tillväxtekonomierna och prisfallet på råolja. Nu oroar sig marknaden bland annat för hur omfattande nedgången är i industriländerna.

Enligt Reuters finns det också en oro för en recession i USA vilket har fått placerare att tippa att den amerikanska centralbanken måste dra i bromsen eller helt avstå från planerna på att normalisera räntenivån.

Som en reaktion har räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer sjunkit till sin lägsta nivå sedan början av 2015, vilket i sin tur undergräver förväntningarna på en starkare dollar i förhållande till andra valutor.

Dollarn sjönk i synnerhet i förhållande till den japanska yenen eftersom Japan enligt Reuters ses som en säker hamn tack vare sin ställning som världens största fordringsägare.