Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

The Yarnbomber - garnbombaren från USA

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Yarnbomber
Bildtext Stephen Duneier, the Yarnbomber
Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier

Jag hittade the Yarnbomber på instagram när jag sökte virkningsinspiration. Han har kontot @yarnbombs med intentionen att locka folk ut i naturen med sina färgsprakande garnbombningar. Hans mål att skapa en community med snälla och kreativa människor har uppfyllts med råge med 25 500 följare och långt över 600 personer som deltar i hans smått galna projekt. Vi sände ut Christian Vuojärvi för att träffa honom, videointervjun kan du se längst ner här i artikeln.

the yarnbomber
Bildtext Stephen Duneier - the Yarnbomber
Bild: YLE/Strömsö

Hans riktiga namn är Stephen Duneier och han bor i Santa Barbara i södra Kalifornien. Allt startade 2012 när han bestämde sig för att lära sig något nytt. Han testade många olika saker för att tänja på sina egna gränser. Istället för att bara säga "jag önskar att jag kunde" så bestämde han sig för att göra det. Lära sig spela trummor till exempel. Och sticka. Efter 9 dagar annonserade han att han tänkte klä in ett träd i stickat. Vilket han också gjorde, med hjälp från andra som sände stickade bidrag. Efteråt tänkte han "aldrig mer", han hatade att sticka.

Garnbomb
Bildtext Copyright: Yarnbomber/ Stephen Duneier
Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier

"Folk tycker att jag är galen men det har aldrig hindrat mig från att göra något som jag tycker är intressant."

När han däremot provade virkning var han fast. Det var dags för ett nytt projekt. Han deltog först själv i en annan persons virkade garnbombning och kände sedan att han ville fortsätta med virkning och begära in bidrag han också från andra kreatörer.

"Jag vill få ut människor i naturen, få dem att leka och se vilken fantastisk plats det är."

Han har bland annat klätt in stora stenbumlingar med virkade bidrag som folk sänt till honom. De 18 stenarna var usrprungligen täckta med graffiti i färg som aldrig kommer att försvinna och han ville göra människor medvetna om detta. Att få folk att plocka upp skräpet efter sig i naturen, få dem att tänka till. Stenarna sveptes in tillfälligt med virkade mjuka omslag i garn och folk vallfärdade till utställningen.

Garnbomb
Bildtext Copyright: Yarnbomber/ Stephen Duneier
Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier

Hans utställningar är alltid uppe bara en kort tid. Han värnar om naturen och tar därför alltid ner utställningarna utan att lämna några spår efter sig. Målet är att varje utställning ska få vara uppe 9 dagar men sedan kan oväntade saker hända som vandalism eller som med den senaste "Alien Campsite" som stormen krossade bara två dagar efter att han satt upp installationen. Månaders arbete blev ödelagt och han kände sig först väldigt förtvivlad.

"Allt är tillfälligt, saker kan förändras snabbare än man tror. Det är bara att acceptera att man inte alltid kan ha kontroll och det är en bra påminnelse för alla."

Stephen Duneier sparar alltid alla bidrag och återanvänder dem i nya projekt. När vi sände ut Christian Vuojärvi, Yles USA korrespondent, för att träffa honom hade han precis samlat ihop spillrorna av den senaste utställningen som fick ett sådant abrupt slut. Alla tält och Aliens var instuvade i hans garage och kvar för eftervärlden finns endast några foton på hans hemsida. Men han smider nya planer för att återanvända allt material igen.

Yarnbomber
Bildtext Världens största mormmorsruta
Bild: Yarnbomber - Stephen Duneier

Just nu jobbar han på att slå världsrekordet i den största virkade mormorsrutan. Han har hållit på och virkat på mormorsrutan i 2 1/2 år. Guiness rekordbok ville först inte låta honom skapa denna nya kategori så de satte ribban högt och sa att om han virkar den så att den är 10 x 10 meter så får han vara med. Han har räknat ut att det kommer att gå åt cirka 37 000 meter med garn och han virkar idogt 3 timmar per dag. Nu är målet nära och han har annonserat att den 5 mars 2016 kommer han att bre ut mormorsrutan i The Sunken Gardens i Santa Barbara. Det kommer att ta honom 9 timmar bara att bre ut rutan så den som vill se honom slå världsrekordet kan komma på eftermiddagen hälsar han.

Strömsö inslag: The Yarnbomber - Spela upp på Arenan

Läs mer om Yarnbomber på hans egen sida www.yarnbomber.com

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln