Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svåra problem kan lindras med hypnoterapi

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 09:50.
Michelle Ferm, hypnotisör. Nilla Hansson, redaktör
Bildtext Hypnotisören Michelle Ferm, redaktören Nilla Hansson
Bild: Robin Libäck

Michelle Ferm i Åbo är hypnotisör och hypnoterapeut. Hon kan hjälpa till med allt mellan sömnproblem och ätstörningar, om patienten bara vill.

Michelle Ferms röst är sövande och, ja, hypnotisk. Stolen jag sätter mig i är väldigt skön, men jag glömmer totalt bort hur den känns när hennes röst uppmanar mig att gå längre och längre in i mig själv. Såhär avslappnad har jag inte känt mig på år. Trots att den stund jag var i hypnos inte kan ha varit särskilt lång, varar upprymdheten den lämnar mig i, ett bra tag. Det var första gången jag blev hypnotiserad, men troligen inte den sista. Så skönt var det.

Michelle Ferm hade liksom jag själv, ett bra tag sökt en hypnotisör som talar svenska, men inte funnit någon. Då kom hon på att hon själv, som alltid har varit intresserad av människans sinnen och välmående, kunde utbilda sig till det.

Naturligt tillstånd

- Alla kan bli hypnotiserade, men alla vill inte. Hypnos är ett alldeles naturligt tillstånd som finns inom oss.

Vissa väljer ändå att inte släppa kontrollen och kan då inte bli hypnotiserade. Michelle vill betona att man under hypnos också har full kontroll och kan avbryta sessionen om man vill. De flesta väljer ändå att stanna kvar i hypnosen eftersom det är en behaglig upplevelse.

Michelle skrattar åt TV-showernas versioner av hypnos där folk gör de mest galna saker. I verkligheten är hypnosen något väldigt stillsamt.

hypnotisören Michelle Ferm och redaktören Nilla Hansson
Bildtext hypnotisören Michelle Ferm och redaktören Nilla Hansson
Bild: Robin Libäck

Det vanligaste folk vill ha hjälp med är övervikt, dålig självkänsla, rädslor, fobier. Det man inte kan lösa med rationellt tänkande väljer man att försöka bota med hypnos.

Michelle har kunnat hjälpa folk med förslossningsrädslor, stamning, att sluta röka, viktminskning och en hel del mer.

Sig själv kan hon inte hypnotisera så djupt, men hon kan exempelvis under en tråkig flygresa försätta sig i ett behagligare tillstånd.

Myter kring hypnos

Gång på gång kommer Michelle till att hypnosen är ett naturligt tillstånd som ingen hittills riktigt har kunnat förklara.

- Det som händer inom oss är att muskelgrupperna blir mer rigida, andningen blir lugnare. Man kan få lite rodnader.

Det finns fysiska tecken som hypnotisören kan gå efter när hen kollar om man verkligen är i hypnos. Enligt Michelle finns ingen risk att man inte kan komma ur hypnosen. Hon skrattar till.

- Nej. Det finns det inte. Det har gått lite myter just om hypnotisk koma till exempel.

- Vissa kan gå väldigt djupt och vilja stanna kvar, men man får dem alltid upp tillbaka nog.

Krävs både utbildning och lämplig personlighet

Att jobba med hypnos kräver naturligtvis utbildning. Michelle Ferm har utbildats av en guru på området Jack Johansen i Skåne.

Men det kräver också vissa personliga egenskaper: stor förmåga till empati och att kunna göra snabba beslut. Vara snabb i samtalen och kunna förstå vändningarna som hypnosen kan ta.

Och snabb är något Michelle verkligen är. Hon tvekar inte en sekund när det gäller att svara på frågor kring hypnosen.

Ingen gud

Naturligtvis kan hypnosen inte hjälpa folk med precis vad som helst. Michelle skrattar till.

- Jag är ju inte Gud! En ung man kom nyligen till mig och bad om hjälp med att hitta sina nycklar bättre.

- Det jag då lärde honom var att fokusera bättre och att hantera sin stress på ett annorlunda sätt så att han inte förlägger sina nycklar så ofta.

Inte heller kan hypnosen hjälpa folk att bli mer intelligenta, odödliga eller att sluta åldras. Däremot kan den hjälpa folk att känna sig mer intelligenta, att må bättre och att känna att man kan åstadkomma nästan vad som helst.

Nära psykologin

Hypnosen och hypnoterapin kan ligga väldigt nära psykoterapin och psykologin. Den kan med framgång behandla depression, kronisk snuva, sömnproblem, dålig självkänsla, ätstörningar och bokstavssjukdomar. Men bara om patienten vill bli hjälpt. Hypnosen går liksom den traditonella psykoterapin och -analysen tillbaka i tiden. Sedan handlar det om att bygga upp självförtroendet och lära patienten att hantera vardagen på ett annat sätt.

Hypnoterapin är ingen långvarig terapiform. Det räcker oftast med ett par sessioner. Det mesta Michelle Ferm har varit med om är fyra.

Läs här om:hypnoterapi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln