Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gemensamt ansvar motverkar utslagning av unga

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Lena Streng.
Bildtext Lena Streng.
Bild: Yle/Roger Källman

Den 7 februari inleddes den årliga insamlingen Gemensamt ansvar. I år går medlen till att motverka utslagning av unga i Finland och i Uganda.

- Man skulle hoppas att alla känner till insamlingen. Här i Vasa har vi skickat brev till alla svensk- och tvåspråkiga hem, men man möter ändå människor som frågar "jaha, vad är det där?", säger Lena Streng, insamlingsledare i Vasa svenska församling

Gemensamt ansvar började som en insamling för att hjälpa fattiga änkor under tiden efter krigen. Anefter utvidgades hjälpverksamheten i vårt eget land.

- När vi fick det bättre har allt mer av hjälpen kanaliserats till u-länder, säger Lena Streng.

Scouting och yrkesutbildning

I år går medlen i Finland till att hjälpa unga som mår dåligt och som riskerar att marginaliseras. Kyrkan samarbetar med scouterna.

- Scoutingen är en fin sysselsättning. Man vill överbygga samhällsklyftorna, alla är välkomna med. Där lär man sig ta ansvar och få livskompetens.

Det internationella målet var ursprungligen tänk att vara Moçambique. På grund av nedskärningar i Finlands utlandsbistånd så avslutades verksamheten där.

- Då föll valet på Uganda, säger Lena. Uganda har tidigare varit mål för 15 år sen och för tre år sen.

Uganda är hårt drabbat av bland annat AIDS och befolkningens medelålder är bara 14 år. 70 procent av befolkningen är under 25 år. Till landet har också kommit mängder av flyktingar från Kongo.

Gemensamt Ansvar stöder de ungas yrkesutbildning och försörjning. I flyktinglägret Rwamwanja i västra Uganda byggs en yrkesskola där de allra mest utsatta unga flyktingarna och ugandierna kan få studera.