Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dålig tillgänglighet till hjälpmedelstjänsten

Från 2016
Uppdaterad 17.03.2016 12:40.
Rullstol på väg tills hjälpmedelskliniken vid Dals sjukhus
Bildtext Det är svårt att komma in till hjälpmedelstjänsten vid Dals sjukhus
Bild: Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Tipsaren beskriver hur besvärligt det är att komma till hjälpmedelstjänsten vid Dals sjukhus om man svårt att röra sig.

För att komma till hjälpmedelstjänsten vid Dals sjukhus i Helsingfors måste man ta sig upp för en brant ramp eller gå långa omvägar i sjukhusets källare.
Hjälpmedelstjänsten bistår med t ex rullstolar, kryckor och rullatorer för personer som har svårt att röra sig.

Hur ser det ut där du bor? Är det lätt att komma till sjukhus, hälsocentraler eller till exempel FPA? Skicka in en bild över hinder som finns i vägen för den som har svårt att röra sig.

Malin Ekholm 11.2: Tipset har spridits till handikapporganisationer och vi har talat med Invalidförbundets tillgänglighetsombudsman

Skyddshem och skolor

Bland tipsen om ställen där principen om tillgänglighet inte följs, nämns skyddshem på olika håll i landet och socialcentralen i Ruovesi. Också i Helsingfors Universitets huvudbyggnad är det svårt att ta fram med rullstol.

-Lagen om tillgänglighet förutsätter att alla ska kunna ta sig till offentliga byggnader, också personer med nedsatt rörelseförmåga, säger Harri Leivo som är tillgänglighetsombudsman på Invalidförbundet.

16.02. Tiina Kumpuvuori från Åbo tipsar om en plats som vållar problem för personer med funktionsnedsättning.

"Åbo stads hjälpmedelsutlåning ligger i en backe. Att besöka den utan assistent är besvärligt. Om man försöker ta ut rullstolen ur bilen kan den rulla ner för backen. Vintertid kan det vara snöigt eller halt. Jag måste alltid ha med en assistent när jag besöker utlåningen. Många tror att Finland är välanpassat för handikappades behov, men det är långt ifrån sanningen."

Tips-id: 1302, 4102, 4602, 8602, 13002

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.