Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Reservation för Guggenheimtomt fortsätter

Från 2016
Här planerar Guggenheim konstmuseum
Bildtext Den här tomten vid södra hamnen är reserverad för ett Guggenheimmuseum. Tomtreservationen förlängs på torsdag.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingfors föreslås fortsätta reservera tomten vid Södra hamnen för ett Guggenheimmuseum till årets slut. Förhandlingarna om museet pågår, men uppges inte ha någon tidtabell.

I januari 2014 reserverade stadsstyrelsen i Helsingfors en tomt vid södra hamnen för Guggenheim. Reservationen tog slut vid årsskiftet. Arkitekttävlingen har avgjorts, men annars har projektet inte avancerat under de här två åren. Det är med andra ord fortfarande oklart hur ett museum ska finansieras och förhandlingar pågår fortfarande.

Förslaget som vann arkitekttävlingen antas kosta 118 miljoner euro att bygga och till den summan tillkommer kostnader för beredandet av tomten vid Södra hamnen där museet ska byggas. Totalkostnaden blir 130 miljoner euro. Vem som betalar vad är alltså inte klargjort ännu.

Fastighetsnämnden ska på torsdag fatta beslut om att reservationen för tomten ska förlängs till slutet av 2016. Och enligt beslutsförslaget säger nämnden ja till en förlängning.

"Det finns ingen tidtabell"

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen representerar Helsingfors i Guggenheimförhandlingarna. De övriga parterna är staten och understödsstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors. Tidigare var planen att förhandlingarna skulle avancera under hösten, men den tidtabellen höll inte.

Viljanen säger att det nu inte finns någon tidtabell för förhandlingarna.

- Eftersom tidtabellen inte höll senast har vi inte gjort upp någon ny tidtabell, säger Viljanen till Yle Huvudstadsregionen.

Hur intresserad är staten av att delta i Guggenheimprojektet?

- Den frågan önskar jag att staten svarar på, säger Viljanen.

Riitta Kaivosoja på undervisnings- och kulturministeriet deltar i förhandlingarna, men Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på henne.

Diskussion om artikeln