Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronobyläkare får inte längre vårda sköldkörtelpatienter

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2017 09:00.
Läkaren Leena Furubacka.
Bildtext Läkaren Leena Furubacka.
Bild: Yle/Louise Bergman

Valvira har förbjudit läkaren Leena Furubacka att skriva ut medicin för sköldkörtelsjukdomar.

- Det innebär problem för mig som också är allmänläkare. Jag behandlar patienter inom alla möjliga områden och det kan bli besvärligt med till exempel de hjärtpatienter som också tar Thyroxin. Den medicinen kan jag inte förnya, säger Leena Furubacka, som har privatmottagning i Nedervetil, Kronoby.

Omtvistat T3-hormon

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira, begränsar med sitt beslut från den 8 februari Furubackas rätt att utöva läkaryrket så att hon inte längre får behandla sina patienters sköldkörtelsjukdomar, eller skriva ut medicin för vård av dessa sjukdomar.

- Det blir komplicerat och för mina patienter som har sköldkörtelsjukdomar är det en mild katastrof. Var ska de nu få tag på medicinen?

Till en av Leena Furubackas vårdmetoder hör en medicin beserad på T3-hormon vid sidan av annan medicinering. Varje gång hon skriver ut medicinen i fråga behövs ett specialtillstånd, som hon hittills alltid fått.

Furubacka är en av få som har skrivit ut medicinen i fråga. Den är svår att få tag på.

Många patienter har mått mycket bättre av T3-medicinen än till exempel Thyroxin.

- Men nu får de väl återgå till att ta Thyroxin och gå tillbaka till att må sämre, säger Leena Furubacka.

Bildtext Arkivbild Valvira.
Bild: Yle

Anonym anmälan

Leena Furubacka fick en varning efter att någon anonymt hade anmält henne till Valvira 2013 för att hon skrev ut "konstiga mediciner". Även andra läkare har granskats och fråntagits rätten att behandla sköldkörtelpatienter.

- Vi visste ju att hotet var på och jag försökte informera mina patienter om att de bör ta ut medicin för ett år framåt åtminstone. Det är inte enkelt att hitta andra som skriver ut den.

Leena Furubacka fick meddelandet om att hon begränsas rätten att utöva sitt yrke via e-post från Valvira på mådagen. Småningom får hon det officiella beslutet hemskickat. Informationen finns redan på Valviras offentliga informationstjänst Terhikki.

Där står det så här:

"Yrkesutövningsrätten har blivit begränsad. Tilläggsuppgifter från Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, telefon 0295 209 550."

- Jag har tänkt att Finland är en rättsstat, men här har de godtyckligt tagit ett beslut. Det finns ingen logik i det. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedel, Fimea, har aldrig haft några problem med att godkänna den här medicinen, säger Furubacka.

Inget att dölja

Leena Furubacka har valt att gå ut offentligt med det här. Hon har bland annat skrivit om det på sin Facebooksida.

- Jag har inte har något att dölja. Det är inget flum över det här heller. Men ganska stämplad blir man ju, oberoende hur vettigt man sköter sitt jobb, säger hon.

Valviras beslut träder i kraft omedelbart. Ett besvär till rätten kan ta åratal, så även om hon besvärade sig skulle det inte hjälpa hennes patienter i dag.

Katarina Liljeqvist och hennes son står klädda i träningskläder i hallen
Bildtext Katarina Liljeqvist har fått tillbaka orken med hjälp av medicin.
Bild: Yle/Louise Begrman

En kalldusch för patienterna

Katarina Liljeqvist är en av de patienter som fått lidring av en medicin gjord på svinsköldkörtel. Efter att hennes sköldkörtel opererats bort mådde hon inte bra trots medicinering med Thyroxin.

Liljeqvist upplevde att hon befann sig i en återvändsgränd och vården kunde inte hjälpa henne. Hon började läsa på om sköldkörtelmediciner och sökte sig sedan till Leena Furubackas privatmottagning i Nedervetil där hon fick hjälp att må bättre.

För Katarina Liljeqvist kommer beskedet om att Leena Furubacka inte längre får vårda patienter med sköldkörtelsjukdomar som en kalldusch.

- Jag är medveten om att Valvira har varit ut efter läkare som exempelvis Furubacka. Men ändå trodde jag inte att Valvira kan frånta rättigheter av läkare som vårdar patienten så att de mår bra. Jag har inte ännu hunnit smälta beskedet, säger Katarina Liljeqvist.

Det känns horribelt

Liljeqvist som mått bra av en kombination på Thyroxin och Tyroid säger att det är märkligt att man gör så här.

- Om jag hade diabetes eller hjärtproblem så skulle man inte förvägra mig medicin som gör att jag mår bra, säger Liljeqvist.

Katarina Liljeqvist säger att hon nu tar en sag i sänder. Men att byta medicin blir inte lätt. Det går inte att byta direkt, utan det måste ske under övervakade former.

- Jag har varit så mycket piggare med hjälp av min medicin. Det påverkar mitt liv mycket och jag ser ingen återvändo att gå tillbaka till hur jag mådde tidigare. Det här känns horribelt, säger Katarina Liljeqvist.

Valvira har inte kunnat nås för en kommentar.

Artikeln uppdaterad den 9.2 2016 kl.21.13