Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Grupptalan mot Caruna intresserar i Åboland

Från 2016
Uppdaterad 09.02.2016 20:25.
Elledningar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Elöverföringsbolaget Carunas chockhöjningar har förargat i Åboland. Ifall Konkurrens- och konsumentverket går in för en grupptalan mot bolaget blir av är det många som vill vara med och kräva en ändring i prissättningen.

I första hand kommer Konkurrens- och konsumentverket att försöka förhandla med bolaget.

- Om vi inte lyckas förhandla ett rimligt resultat så funderar vi på om det blir ett gruppklagomål till konsumenttvistenämnden eller om vi genast väcker grupptalan i domstol, berättar konsumentombudsman Päivi Hentunen

Johan Sundqvist från Kimitoön hoppas på att det ska gå att förhandla fram en lösning. Men ifall en grupptalan blir av säger Sundqvist att han inte skulle tvivla en sekund på sitt deltagande.

- Riktigt säkert, jag behöver inte fundera, säger Sundqvist.

Också Henrik Mahlberg i Pargas säger att han är intresserad av en eventuell grupptalan. Mahlberg har inte stora förhoppningar på att förhandlingarna ska leda någon vart.

- Ledningen i Finland kan nog inte påverka. Jag har svårt att tro att de kommer att backa, säger Mahlberg.

Bild: YLE Kymenlaakso

Enligt Mahlberg är det många som är arga över att elnätet såldes till Caruna och att priserna nu stiger markant även om det då det bagav sig hette att affären inte skulle leda till ovanligt stora prishöjningar.

- Det var ett politiskt beslut [att sälja] och då fick vi ett löfte. Var är det löfte nu? frågar Mahlberg.

Nisse Wikman, Pargas, ogillar att kunderna får stå för Carunas framtida investeringar. Caruna har motiverat prishöjningarna med att elnäten måste förbättras. Också Wikman kan tänka sig att delta i en grupptalan.

- Om det blir något så är jag nog intresserad, säger Wikman.

Konsumentombudsmannen och Caruna fortsätter förhandla om höjningarna av priset på elöverföringen vecka 7.

Diskussion om artikeln