Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varoufakis bildar ny paneuropeisk rörelse - Diem25

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 07:59.
Yanis Varoufakis
Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Yanis Varoufakis - Greklands förra finansminister som i fjol försökte bekämpa det reform- och sparprogram som Grekland påtvingades - har meddelat att han bildar en paneuropeisk rörelse.

Rörelsen, som lanserades i dag i Berlin, har som mål att "demokratisera den europeiska kontinenten".

- Demokratirörelsen "Democracy in Europe Movement 2025" (Diem25) offentliggör sin verksamhet i Tyskland eftersom ingenting i Europa kan ändras i en progressiv riktning om inte Tyskland är med till fullo, sade Varoufakis under en presskonferens i dag.

Varoufakis drog paralleller mellan Europa på 1930-talet och dagens läge.

Den europeiska kontinenten har kört fast i en ond cirkel av dålig politik och styrs av "auktoritära teknokrater", sade han.

Varoufakis anser att EU håller på på att falla samman - och att det sker snabbt.

Varoufakis efterlyste europeisk integration som samtidigt innefattar suveränitet för varje enskild nation.

Utopi - men mera realistiskt än dagens politik anser Varoufakis

Hans nya rörelse forum är främst ett forum för gemensamma idéer. Han klargjorde inte huruvida han planerar att bilda någon form av parti.

I manifestet för Diem25 sägs det att målet är att år 2025 ha fått till stånd ett fullkomligt demokratiskt och funktionellt Europa.

Varoufakis medger att hans idéer är utopistiska - men han säger samtidigt att det är ännu mer utopistiskt att tro att EU kan överleva i nuvarande skepnad.

Yanis Varoufakis är känd för kontroversiella uttalanden och har bland annat anklagat EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden för att ägna sig åt terrorism mot Grekland.

Varoufakis avgick som Greklands finansminister i juli 2015 efter att ha vägrat acceptera de villkor som internationella långivare ställde.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Yanis Varoufakis tillbaka i politiken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln