Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varoufakis vill göra Europa mer demokratiskt

Från 2016
Yanis Varoufakis och den kroatiska filosofen Srecko Horvat under en pressträff i Berlin den 9 februari 2016.
Bildtext Yanis Varoufakis och den kroatiska filosofen Srecko Horvat under en pressträff i Berlin om rörelsen Democracy in Europe Movement 2025.
Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Motorcykeln, hemma hos-reportagen och hårda duster med EU-ledarna. För ett drygt år sedan kom Yanis Varoufakis på mycket kort tid att bli en av Europas mest kända politiker. Nu gör den tidigare grekiske finansministern en politisk comeback.

Hans mål är att göra EU mer demokratiskt. Och som utgångspunkt hade Yanis Varoufakis valt Berlin och teatern Volksbühne, vid platsen uppkallad efter socialisten Rosa Luxemburg.

Biljetterna till tisdagskvällens tillställning hade sålts slut flera veckor på förhand.

– Ett Europa utan mer demokrati kommer att splittras. Vi är inte ute för att skrämmas, det här är fakta, säger Varoufakis.

Orden tar han från det manifest som rörelsen DiEM 25 (Democracy in Europe Movement 2025) publicerade i början av månaden.

I manifestet riktar man kritik mot det som man ser som det odemokratiska inom unionen, mot byråkratin, lobbyisterna, eurogruppen, Frontex, med flera.

Öppenhet första krav

Runt sig har Varoufakis samlat aktivister, intellektuella, konstnärer och politiker. Bland dem Nessa Childers obunden europaparlamentariker från Irland.

– Det här kan vara början på något bra, men då måste vi nå mänskorna ute i Europa. Gör vi inte det, kommer de att nås av krafter som inte har något med demokrati att skaffa, säger Childers.

Inom DiEM vill man bort från ett Europa där länderna idag tvingas till två felaktiga val, att sluta sig inom sina nationella skal eller att ge upp inför den demokratifria zonen i Bryssel.

– Vi kommer genast att kräva mer öppenhet i möten och beslutsfattandet. På längre sikt vill vi ha en grundläggande diskussion om hur EU ska styras, säger Varoufakis.

– I kväll firar vi. I morgon skakar vi om Europa, försiktigt men bestämt, avslutar den tidigare grekiske finansministern.

EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Diskussion om artikeln