Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bernie Sanders krossade Hillary Clinton i New Hampshire

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 08:21.
Bernie Sanders under sitt segertal efter primärvalet i New Hamshire 2016.
Bild: EPA/CJ GUNTHER

Bernie Sanders vann, som väntat, demokraternas primärval i New Hampshire. Att han skulle besegra Hillary Clinton med bred marginal var däremot inte lika väntat.

Sanders hade i flera månader toppat opinionsundersökningarna i New Hampshire och då över hälften av rösterna har räknats är han på väg mot en förkrossande seger, 60 procent mot 38 för Clinton då 92 procent av rösterna räknats.

- Vi har sänt ett budskap till hela USA. Att politiken tillhör precis alla, sade Sanders i sitt segertal inför segerrusiga anhängare.

Valdeltagandet i New Hampshire var rekordhögt och Sanders var mån om att påpeka att det bådar gott för det demokratiska partiet om engagemanget håller i sig.

Anhängare lyssnar till Bernie Sanders segertal i New Hampshire.
Bildtext Anhändare till Sanders lyssnar till segertalet.
Bild: EPA/CJ GUNTHER

- Låt oss aldrig glömma att demokrater och progressiva kandidater vinner då valdeltagandet är högt. Republikaner vinner då folk känner sig slagna och valdeltagandet är lågt.

Wall Street och valfinansiering

Den 74-årige Sanders kampanj har tilltalat de många väljare som är upprörda över den makt som Wall Street och finansvärlden har i USA. Han har också tagit starkt avstånd från de valfinansieringslagar som tillåter företag och folk att donera obegränsat med pengar till så kallade Super Pacs som grundas till förmån för politiker.

- Vår kampanj finansieras av mer än en miljon amerikaner. Den genomsnittliga donationen är 27 dollar.

- Är ni redo för en radikal idé? Vi kommer tillsammans att skapa en ekonomi som gagnar precis alla, inte bara den rikaste procenten. Det amerikanska folket kom till undsättning för Wall Street. Nu är det Wall Streets tur att hjälpa medelklassen, dundrade Sanders under sitt segertal.

55 procent av kvinnorna för Sanders

Bernie Sanders är den första juden som vunnit ett primärval i USA. Han är också den första icke-kristna primärvalsvinnaren.

I New Hampshire besegrade han Hillary Clinton i så gott som alla väljarsegment. Clinton och hennes kampanjteam hade vädjat till kvinnorna i New Hampshire men också de föredrog Sanders – 55 procent mot 44. De enda grupperna som prioriterade Clinton var de som förtjänar mer än 200 000 dollar per år och de allra äldsta väljarna.

Hillary Clinton håller tal efter förlusten i New Hampshire.
Bildtext Hillary Clinton håller tal efter förlusten i New Hampshire.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Clinton erkände sig besegrad i ett tidigt skede av valkvällen och gratulerade Bernie Sanders för segern. Men hon bedyrade att hon i fortsättningen kommer att jobba än hårdare.

- Vi kommer att kämpa om varje röst i varje delstat. Jag kommer att jobba hårdare än någon annan för att till stånd förändringar.

- Folk är arga. Och de har all rätt att vara det. Men jag vet att de också är hungriga. Hungriga att komma fram till lösningar, sade Clinton.

Hon medgav också att Sanders har ett rejält försprång bland de unga väljarna. Nästan nio av tio av de som är mellan 18 och 34 år röstade på Sanders.

- Jag är medveten om det. Även om de unga inte stöder mig för närvarande så stöder jag dem, sade hon.

Demokraternas primärvalsturné fortsätter den 20 februari med nomineringsmötet i Nevada.

Diskussion om artikeln